Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stimulente mai mici pentru cei care achiziţionează maşini electrice Doar 4 tichete în loc de 6…

ro

20 Apr, 2011 21:44 1393 Marime text
electric_car_charge_plug_41692000.jpgGuvernul va acorda persoanelor fizice sau juridice o subvenţie de 20% din preţ la cumpărarea unui automobil electric, dar nu mai mult de 3.700 euro, respectiv de 10% din preţ, dar nu mai mult de 1.800 euro pentru un automobil hibrid, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Acesta a precizat că persoanele fizice sau juridice care participă la Programul de casare a maşinilor uzate "Rabla" vor primi patru tichete valorice la cumpărarea unui automobil electric, respectiv două bonuri valorice pentru achiziţionarea unui automobil hibrid. Prevederile au fost incluse într-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Ministrul Mediului a arătat că atât pentru participanţii la Programul Rabla care cumpără astfel de automobile, cât şi pentru cumpărătorii direcţi de maşini electirce şi hibride, subvenţia va fi decontată între producător şi Fondul de Mediu.
Borbley a arătat totodată că Guvernul va subvenţiona, din Fondul de Mediu, infrastructura necesară automobilelor electrice sau hibride, respectiv încărcătoarele necesare pentru automobilul electric. În prezent există două tipuri de astfel de încărcătoare, dintre care primul costă în jur de 500 euro şi încarcă un automobil în 6-8 ore, iar al doilea costă în jur de 7.000 euro şi încarcă o baterie de automobil în 30 de minute, ambele asigurând o autonomie de circa 160 kilometri, a spus ministrul. "Guvernul va trebui să îi sprijine pe cei care doresc să devină parteneri în astfel de investiţii, companii, mall-uri, care doresc să amplaseze astfel de încărcătoare în parcări, iar în perioada următoare vom demara proiecte pilot, prin intermediul Fondului de Mediu", a afirmat Borbely.

Acesta a mai arătat că, potrivit obiectivelor asumate de Comisia Europeană în Cartea Albă a Transporturilor, toate statele membre trebuie să reducă la jumătate, până în 2030, numărul automobilelor care funcţionează pe bază de combustibili clasici, benzină şi motorină, iar, până în 2050, toate oraşele mari nu vor mai permite circulaţia acestor automobile.

 

Sursa: mediafax

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii