Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnav de leucemine, un constănțean are nevoie de sânge din grupa B-RH pozitiv (documente)

ro

27 Jan, 2017 16:37 4689 Marime text
Doctorul Bogdan Ionescu de la Spitalul Fundeni, secţia Hematologie a trimis Centrelor de Transfuzii Sanguine Bucureşti, Constanţa, Prahova, Buzău şi Galaţi o solicitare de produse de sânge dintr-o grupă extrem de rară. Sângele este necesar pentru un pacient din Constanța, iar aceste centre sunt cel mai aproape de Bucureşti şi ar putea transporta la cerere sângele.

Este nevoie ca în perioada 27.01 – 28.02.2017 să asigurăm pentru pacientul MARINCOI Alexandru Adrian (secţia Hemato Fundeni, număr F.O. 2592) următoarele cantităţi de transfuzie:

– 3 unităţi/săptămâna de sânge pentru CE (eritrocite) şi
– 18 unităţi/săptămâna de sânge pentru CT (trombocite) sau 3 unităţi/săptămâna de sânge pentru CTA (afereză trombocitară), se arată în solicitare.

Deşi există puţini donatori de sânge grupa B – RH Pozitiv, unităţile de sânge normal CE (eritrocite) pot fi procurate mai uşor, iar ele pot fi donate de orice persoană de sex feminin sau masculin care se află la prima donare de sânge în centrul din Constanţa, unde vor menţiona la înregistrare că donează acel sânge pentru:

MARINCOI Alexandru Adrian, de 30 de ani, din Constanţa este internat la Spitalul Clinic Fundeni – Bucureşti, secţia Hematologie, Dr. Bogdan Ionescu.

Partea mai grea de procurat sunt unităţile de sânge pentru trombocite (cele 18 unităţi/săptămâna). Cerinţa este următoarea: sângele trebuie să vină de la un donator care a mai donat cel puţin o dată sânge în ultimele 6 luni. Doar în acest caz se pot extrage trombocitele. Acel donator, dacă îndeplineşte acea regulă poate opta să ofere sânge în mod clasic – adică 1 pungă mică de sânge. Cantitatea de trombocite dintr-o pungă mică este foarte mică şi de aceea sunt necesare cele 18 pungi estimate pe săptămâna.

Partea cea mai dificilă este cu donatorii prin afereză trombocitară – adică concentrat de trombocite – de aceea doar trei unităţi din acestea pot înlocui cele 18 unităţi clasice. Procedeul prin afereză trombocitară durează o oră şi presupune că donatorul BĂRBAT (care se încadrează în regulile ataşate) să stea pe un scaun în timp ce sângele trece printr-un aparat special care extrage doar trombocite. ACEASTĂ ESTE TRANSFUZIA CEA MAI FOLOSITOARE!

sursa foto: Imparte.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii