Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:15 25 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Bătălia” pentru a aduce delfinii la Constanța s-a dat între două firme. Rom Charter Services SRL a efectuat transportul (documente)

ro

29 Jan, 2016 00:00 4678 Marime text
Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii a atribuit prin licitație deschisă, în aprilie 2010, contractul de achiziție publică ce a avut ca obiect „Transport aerian - mamifere marine (delfini) și asigurare transport”. Este vorba despre cei trei delfini achiziționați în 2009.
 
Pentru a putea fi încheiat acest contract, a fost nevoie de o comisie de evaluare. Aceasta a fost compusă din dr. Nicolae C. Papadopol, director ştiinţific şi preşedinte al comisiei, Angelica Curlişcă - şef Serviciu Delfinariu, Teodora Pintilie - referent, Violeta Stoica - consilier juridic şi Elena Iordache - membru de rezervă. Din partea Direcţiei Generale de Finanţe Publice Constanţa - Biroul de verificare a achiziţiilor publice, au participat Lucia Moldoveanu şi Doiniţa Dragomir, în calitate de observatori desemnaţi în baza unei decizii de verificare.
 
În cadrul procedurii de licitație deschisă au fost cooptați și experții Titus Adrian Cazacu - director operațional la SN Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța SA, Mihaela Lungu - șef Serviciu Achiziții, Consiliul Județean Constanța, Leonard Ceaușescu - avocat și Nicoleta Raluca Roșca - traducător autorizat. Sursa de finanţare a acestei achiziţii publice a fost Consiliul Judeţean Constanţa.
 
Până la data-limită de depunere a ofertelor, respectiv 19 aprilie 2010, două firme şi-au exprimat dorinţa de a obţine acest contract. Astfel, au depus oferte SC Holleman Special Transport & Project Cargo și SC Rom Charter Services SRL - reprezentată prin Ana-Maria Lixandru, împuternicit.
 
Preţurile propuse de societățile interesate au fost: SC Holleman Special Transport & Project Cargo - 811.447,35 de lei (fără TVA) și SC Rom Charter Services SRL - 871.538 de lei (fără TVA).
 
În urma examinării și evaluării documentelor ofertelor depuse, comisia de evaluare a solicitat ofertantului SC Rom Charter Services SRL clarificări și documente. De asemenea, comisia a stabilit că oferta depusă de SC Holleman Special Transport & Project Cargo este inacceptabilă și neconformă, astfel, fiind respinsă. Decizia a fost motivată de faptul că ofertantul nu a depus documentele care fac dovada îndeplinirii cerințelor de calificare solicitate de autoritatea contractantă, respectiv cele referitoare la situația personală a ofertanților, capacitatea de exercitare a activității profesionale, situația economică și financiară, capacitatea tehnică și financiară. De asemenea, un alt motiv a fost acela că ofertantul nu a depus propunerea tehnică prin care să-și exprime angajamentul de a contracta un serviciu de transport aerian, din punct de vedere al condițiilor tehnice, drept pentru care oferta financiară nu a avut un suport de ofertare care să justifice serviciile solicitate de autoritate.
 
Prin urmare, câștigătorul licitației a fost SC Rom Charter Services SRL, cu o propunere financiară fără TVA de 871.583 de lei, respectiv 212.405 euro, ambele cu o durată de execuţie de 60 de zile. Cursul de referință care a stat la baza evaluării ofertelor a fost de 4,1034 de lei pentru 1 euro.
 
Firma Rom Charter Services SRL, cu sediul social în Bucureşti, Sectorul 5, bulevardul Unirii numărul 1, are un capital social subscris de 72.000 de lei, integral vărsat. Principalul obiect de activitate al firmei vizează „transporturile aeriene de marfă”. Asociații firmei sunt Hans Filip Luca, de origine belgiană, și românul Liviu Bănică, fiecare cu jumătate din cota de participare la beneficii şi pierderi, iar administratorul cu puteri depline în firmă este Ana-Maria Lixandru.
 
Reamintim că unul dintre cei trei delfini achiziționați în 2009 de Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, masculul Pei-Pei, în vârstă de şapte ani, a decedat în 2013. El a fost găsit în bazin, chiar lângă puntea de lucru.
 
Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă, delfinul Pei-Pei avea o afecţiune mai veche şi a decedat din cauza unei peritonite. Pei-Pei avea asigurare de viaţă, în valoare de 120.000 de euro.

Citește și

Acvariul din Beijing nu a lăsat deloc din preţul cerut pentru delfinii din Constanţa
 

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii