Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:32 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Încă cinci ani de haos urbanistic. Consultarea populaţiei s-a realizat în 2016. Consilierii locali, chemaţi să prelungească, pentru a patra oară, Planul Urbanistic General (document)

ro

30 Oct, 2018 00:00 440 Marime text
La sfârşitul anului 2015, aleşii locali din mandatul trecut aprobau cu simţ de răspundere prelungirea valabilităţii PUG-ului (Plan Urbanistic General) şi a regulamentului local de urbanism aferent. Ulterior, Primăria a început să analizeze, pe bucăţi, Constanţa.
A început cu Planul Urbanistic General pentru zona Baba Novac. Apoi, cu „Elaborare PUZ - extravilan municipiul Constanţa“ şi cu cel al zonei peninsulare. Niciunul dintre aceste obiective nu au fost finalizat.
 
Săptămâna aceasta, consilierii locali municipali sunt chemaţi să mai prelungească încă o dată valabilitatea Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa şi a Regulamentului local de urbanism aferent, până Ia intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023. Mai exact, PUG-ul, valabil pentru anii 90 şi care expiră în decembrie 2018, se prelungeşte pentru următorii cinci ani.
 
Acest lucru este posibil dar nu neapărat de bun augur, în temeiul OUG nr. 51/21.06.2018.
Actualizarea PUG-ului Constanţei este în durerile facerii, după ce, anul acesta, în luna iunie, Primăria îşi făcea cunoscută intenţia să actualizare a Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa în vigoare, aprobat prin HCL nr. 653/1999, cu valabilitate prelungită prin HCL nr. 77/2011, HCL nr. 81/2013 şi HCL nr. 327/18.12.2015.

Documentaţia de actualizare a Planului Urbanistic General va fi elaborată în baza contractului nr. 26594/19.02.2016 şi a documentelor anexe actualului PUG, aprobat prin HCL nr. 653/1999.

Iată ce spune municipalitatea referitor la stadiul procedurii de atribuire a contractului de proiectare pentru actualizarea Planului Urbanistic General al municipiului Constanţa: „Caietul de sarcini a fost definitivat în colaborare cu experţii Băncii Mondiale; în luna octombrie a anului 2017, între reprezentanţii UAT Constanţa şi cei ai Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BIRD a fost încheiat un acord pentru servicii de asistenţă tehnică privind Programul de dezvoltare urbană a municipiului Constanţa, cu următoarele componente: planificarea şi gestionarea investiţiilor de capital, gestionarea activelor municipale şi de regenerare urbană, o îmbunătăţire a competitivităţii zonei metropolitane. Componenta de regenerare urbană include studii referitoare la: o dezvoltarea strategiei oraşelor inteligente de gestionare a activelor, o asistenţă în elaborarea unui plan integrat de amenajare a teritoriului pentru zona metropolitană, facilitarea activităţilor de regenerare urbană, facilitarea elaborării unei strategii de reabilitare a cartierelor de blocuri de apartamente. 
 
Proiectul mai este implementat în perioada octombrie 2017 - iunie 2020, după un calendar bine stabilit de predare a livrabilelor convenite de cele două părţi prin acord. Din echipa de lucru fac parte specialişti în dezvoltare urbană, arhitecţi, urbanişti, economişti, specialişti GIS. Echipa Băncii Mondiale va colabora cu municipalitatea pentru elaborarea unui chestionar în vederea culegerii de informaţii esenţiale cu privire Ia priorităţile în materie de dezvoltare ale cetăţenilor municipiului Constanţa, asigurându-se astfel contribuţia cetăţenilor Ia stabilirea priorităţilor de dezvoltare ale oraşului”.
În secţiunea „Documente”, puteţi consulta proiectul privind prelungirea pentru următorii 5 ani a PUG-ului Constanţei şi a regulamentului de urbanism aferent.
 
Citeşte şi:
 
Primăria vrea să actualizeze Planul Urbanistic General al municipiului Constanţa

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii