Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:35 26 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vrea o lege a litoralului şi referendum la Eforie Ovidiu Brăiloiu - „Am dat în judecată Apele Române pentru prăbușirea falezei“

ro

23 Apr, 2016 00:00 2847 Marime text
Primarul oraşului Ovidiu, Ion Ovidiu Brăiloiu, a susţinut, ieri, o conferinţă de presă în cadrul căreia a semnalat mai multe probleme legate de unele disfuncţionalităţi legate de faleza din Eforie. Edilul-şef a acuzat „Apele Române” (n.r. ABADL) că sunt responsabile de prăbușirile falezelor de la Eforie Nord și Eforie Sud, exact în zone unde au lăsat lucrări nefinalizate încă din 2012. Primarul orașului Eforie a anunțat vineri că a acţionat în judecată Apele Române și că cere chiar organizarea unui referendum local, pentru ca cetățenii să arate dacă sunt mulțumiți de starea falezelor și dacă doresc trecerea acestora în administrarea Orașului Eforie.
 
Amintim că, anul trecut, faleza de la Eforie Sud s-a prăbușit în zona Cazino, unde „Apele Române” au executat o lucrare, la foarte puțin timp după ce s-a făcut recepția. De asemenea, la Eforie Sud, după Capul Turcului, faleza este surpată și nu s-au executat lucrări de peste cinci ani.
 
La Eforie Nord, faleza s-a surpat anul trecut, în zona în care Apele Române au abandonat o lucrare. „Conform Raportului de Inspecție al Inspectoratului de Stat în Construcții, «pe acest sector au fost demarate anterior de către Administrația Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral lucrări autorizate cu AC 200/2009 - lucrări de consolidare a falezelor din Eforie Nord și Eforie Sud. Lucrările au fost începute în anul 2009 și au fost întrerupte în anul 2012 din lipsă de finanțare, conform reprezentanților ABADL. (…) Din lipsa alocațiilor bugetare, nu s-au realizat lucrările de ancorare a zidului de sprijin, și nici alte lucrări adiacente cuprinse în proiectul de execuție (scurgerea apelor, pământul armat, reprofilarea taluzului între noul zid de sprijin și aleea superioară)»”, a explicat Ovidiu Brăiloiu.
 
Brăiloiu a arătat că, de şapte ani, falezele inferioare din Eforie Nord și Eforie Sud sunt în șantier, iar de cinci ani, lucrările au fost abandonate: „Sunt puşi în pericol turiștii. Este mizerie, sunt deșeuri, iar Garda de Mediu bate la ușa Primăriei. Adică cineva e vinovat - că pune în pericol turiștii, că nu lucrează, că este mizerie -, iar Primăria Eforie primește reclamațiile și trebuie să cheltuiască bani din bugetul local ca să facă toată curăţenia“, a declarat acesta.
 
Primarul oraşului Eforie a precizat că în fiecare an, pentru administrarea precară a plajelor, turiștii și locuitorii din Eforie adresează sute de plângeri, pe care Primăria trebuie să le gestioneze, în situația în care toate veniturile din exploatare revin „Apelor Române”. „Toate aceste venituri, mai ales din exploatare, trebuie folosite pentru infrastructura locală din Eforie. Pentru drumuri, pentru accesul către plaje, pentru trotuare şi scări. În acest moment, unii sunt cu mapa, alții cu sapa. Unii iau fondurile, iar Orașul Eforie se alege cu munca și cheltuiala”, a afirmat acesta.
 
Primarul Orașului Eforie a anunțat că a dat în judecată „Apele Române” pentru prăbușirea falezei de la Eforie Sud și cere să se intervină de urgenţă pentru refacerea falezei inferioare și pentru continuarea lucrărilor începute în 2009. De asemenea, Primăria Eforie cere organizarea unui referendum local pentru ca locuitorii orașului Eforie să spună dacă sunt mulțumiți de modul în care Apele Romane administrează falezele şi plajele şi dacă își doresc ca administrarea falezelor şi a plajelor sa se facă de către autoritatea locala - Primărie şi Consiliul Local.
 
Facem menţiunea că am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la reprezentanţii ABADL Constanţa. „Momentan, nu am primit niciun document în acest sens de la instanţă, astfel că nu avem ce declara, fiind în necunoştinţă de cauză“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, purtătorul de Cuvânt al ABADL Constanta, Marieta Iorga.
 
De asemenea, primarul oraşului Eforie a făcut apel la toți parlamentarii de Constanţa să sprijine o lege a litoralului, prin care să se reglementeze clar toate problemele care, în acest moment, blochează dezvoltarea stațiunilor de pe litoral.

Ti-a placut articolul?

Comentarii