Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:58 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România s-a ales cu plângere penală

ro

27 Jul, 2017 00:00 1652 Marime text
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Claudiu-Iorga Palaz a înaintat, ieri, plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui Gabriel Lucian Bălan, în calitate de secretar general al Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz de încredere, faptă prevăzută de art. 238 din noul Cod Penal.
 
Motivul formulării plângerii împotriva acestuia îl reprezintă refuzul lui Gabriel Lucian Bălan de a restitui bunurile ce aparţin Consiliului Judeţean Constanţa, bunuri pentru care nu mai deţine niciun titlu, pentru simplul motiv că „nu are timp“.
 
„Având în vedere că persoana menţionată cauzează în mod continuu pagube instituţiei Consiliului Judeţean, consider că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de abuz de încredere. Este inadmisibil ca la un asemenea nivel şmecheri apropiaţi ai fostei grupări Mazăre - Constantinescu să se creadă ca în vestul sălbatic şi pur şi simplu să «tâlhărească» Consiliul Judeţean de bunurile acestuia“, a precizat Palaz.
 
Contractul prin care avea folosinţă gratuită a bunurilor Consiliului Judeţean a fost reziliat luna trecută de Consiliul Judeţean, iar Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România a fost notificată să predea bunurile (dotări salvamari) către Consiliul Judeţean, urmând ca aceste bunuri să fie date în mod direct primăriilor şi firmelor care prestează acest serviciu (salvări de vieţi omeneşti), şi nu discreţionar, după bunul plac şi pe pile, cum a făcut-o până acum această asociaţie a scafandrilor.
 
„Bunurile Consiliului Judeţean Constanţa trebuie recuperate în totalitate în termen de zece zile, şi nu în luna septembrie, când vrea acest domn. Cel mai probabil, ele nu mai există, altfel nu îmi explic acest refuz“, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, vicepreşedintele Consiliului Judeţean.

Despre Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România    

Asociaţia a fost fondată de defunctul Gheorghe Oancea, cel care a fost şi primul preşedinte al acesteia. Reamintim că aleşii locali au decis, printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa din martie 2013, că activitatea desfăşurată de Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România are caracter social umanitar. Asociaţia are o şcoală de scafandri şi salvamari situată pe malul lacului din parcul Tăbăcărie. De menţionat că ANSPSR a ajuns în posesia terenului pe care a fost ridicată şcoala prin intermediul unui contract de asociere încheiat cu Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa. Terenul, situat în centrul Constanţei, are aproximativ 2.000 de metri.
 
Interesant este termenul de asociere dintre RAEDPP şi asociaţia defunctului Gheorghe Oancea, termen stabilit pentru o perioadă de 25 de ani. Nu trebuie omis faptul că Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost membru al acestei asociaţii. În 2014, şi Guvernul Ponta a adoptat o hotărâre privind recunoaşterea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România ca fiind de utilitate publică.

 
În 2013, Gheorghe Oancea, prosper om de afaceri, preşedinte al asociaţiei, apropiat al lui Radu Mazăre şi al fostului preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, a decedat, la vârsta de 63 de ani. Gheorghe Oancea a făcut carieră în lumea afacerilor locale, într-o discreţie totală. Oancea a administrat businessuri precum On Plonge, Mobitom, Plonge Prest, Plonge SRL, Shark şi Five-Holding. Pe cea din urmă societate funcţionează magazinul Brick. Five-Holding este proprietarul magazinului Brick, dar şi asociat în SC Sigma Trading SA, firmă în care deţin acţiuni Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Potrivit Registrului Comerţului, societatea Five-Holding mai este implicată şi în Mobitom, Mira Impex SRL, Italnegro şi Plonge Prest. 

În prezent, Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, potrivit Registrului Asociaţiilor şi ONG-urilor, are un consiliu director format din Gabriel Lucian Bălan, Gabriel Culea, Dragoş Adrian Râpă şi moştenitorii omului de afaceri, respectiv Ionuţ Oancea şi Alexandru Oancea. Menţionăm că, din partea Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, contractul a fost semnat de directorul tehnic al Asociaţiei, Gabriel Culea.

Citeşte şi: 

Consiliul Judeţean Constanţa reziliază contractul cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea privind serviciul de salvamar (document) 

În timp ce Consiliul Judeţean reziliază Primăria a încheiat contract privind serviciul de salvamar cu asociaţia fondată de Gheorghe Oancea în care membru era chiar Radu Mazăre (document)

Ti-a placut articolul?

Comentarii