Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:12 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PUZ-uri promovate cu abţinerea PNL Undă verde de la Consiliul Local Constanţa pentru construcţiile partenerilor de afaceri ai lui Strutinsky

ro

01 May, 2015 00:00 2909 Marime text
Ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de ieri a fost plină de proiecte de hotărâre privind aprobări de Planuri Urbanistice Zonale. PUZ-uri mai mult sau mai puţin comentate şi controversate. Ba chiar, aşa cum arătam şi în materialul „Până la soluţionarea litigiilor“, Proiectul PUZ-ului pentru blocul social din Faleză Nord şi cel elaborat de firma lui Felix Arsene, retrase, două dintre proiectele ce au vizat astfel de propuneri au fost retrase de pe ordinea de zi de viceprimarul Decebal Făgădău. Dar nu s-a făcut gaură în cer pentru asta, căci pe ordinea de zi a fost introdus un alt proiect de hotărâre care viza... întocmai o aprobare de PUZ. Consilierii liberali însă au început să fie vocali atunci când a fost vorba despre aprobarea a două astfel de hotărâri despre care s-a scurs multă cerneală în presa constănţeană. Cu toate acestea, abţinerea celor şase consilieri nu a contat, căci proiectele au trecut cu votul majorităţii.

 În 2006, Primăria făcea schimb de terenuri cu firma care a iniţiat PUZ-ul 


Consilierii liberali şi ţărănistul Tudorel Chesoi s-au abţinut de la vot în cazul proiectului de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal iniţiat de SC Agexcom International SRL, firmă administrată de Vlad Dragoș Alexandru Burchi Popescu, bucureştean care a fost asociat cu Sorin Strutinsky într-o firmă din Elveţia. Asociat în această firmă este şi celebra SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, firmă administrată de Valentin Gheorghe Ionescu, coleg de dosar cu Radu Mazăre şi cu Nicuşor Constantinescu în celebrul Dosar al Retrocedărilor. PUZ-ul a mai fost introdus şi retras de pe ordinea de zi a şedinţei din 13 februarie. La finalul şedinţei de atunci, Radu Mazăre, şeful administraţiei publice locale, a declarat că nu are nicio idee despre cine este omul de afaceri Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. Vizibil iritat de întrebare, Mazăre a subliniat: „Habar n-am. N-am auzit în viaţa mea de el, de numele acesta! Habar n-am despre ce vorbeşti“. Cu toate acestea, printre societăţile cu care Primăria Constanţa a făcut schimb de terenuri de-a lungul vremii se numără şi SC Agexcom International LTD SRL.
 
Despre acest lucru puteţi citi pe larg aici:
 
„Cu cine făcea Primăria Constanţa schimburi de terenuri în anul 2006 (document)” 

PUZ-ul partenerului de afaceri al lui Strutinsky şi Valentin Gheorghe Ionescu

Revenind însă la proiectul PUZ-ului zonei delimitate de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, al beneficiarului Agexcom International Ltd SRL, terenul firmei lui Strutinsky și a lui Burchi Popescu este situat vizavi de Parcul Tăbăcărie. Aici, firma Agexcom vrea să înalțe pe 700 de metri pătrați un bloc de șase etaje, cu spații comerciale și apartamente, însă PUZ-ul este mai larg: peste 13,33 de hectare din zona de est a bulevardului Alexandru Lăpușneanu, una dintre principalele artere care traversează orașul. Amplasamentul care a generat studiul Planului Urbanistic Zonal se află pe bulevardul Alexandru Lapușneanu, zona blocurilor 18 şi 20, având numărul cadastral 19277 şi o suprafaţă totală de 718,20 mp, aparţinând SC Agexcom International Ltd SRL.
 
Consilierul PNL Radu Matei a explicat că, în viziunea liberalilor, zona la care se face referire în proiect este deja foarte aglomerată din punct de vedere urban. El a precizat că municipiul Constanţa are nevoie de mai multe spaţii verzi. Potrivit declaraţiilor consilierului local, grupul liberal a fost nevoit să se abțină nu din cauza sesizării vreunei neconformități tehnice sau a vreunei probleme legale, ci a ceea ce el a numit „un vot de principiu“.

Blocurile din piaţă

Cel de-al doilea proiect faţă de care cei şase consilieri s-au abţinut la vot a fost cel introdus pe ordinea suplimentară. Acesta viza aprobarea PUZ-ului pentru zona delimitată de strada Avram Iancu, aleea Garofiţei, Piaţa agroalimentară Balada şi terenuri proprietate publică şi privată, al cărui iniţiator este o societate cu „amprentă“ în spaţiul public - Concorde Group.
În jurul Pieţei Balada din municipiul Constanţa urmează a fi construite două blocuri. Iniţiatorul proiectului este SC Concorde Grup SRL. Primul bloc va fi desfăşurat pe P+2E, iar cel de-al doilea, pe P+6E. Ambele blocuri vor avea spaţii comerciale la parter. Investitorul este o firmă în care este implicat omul de afaceri de origine norvegiană Kay Tonnes Thorkildsen, cunoscut la nivel local mai mult prin prisma faptului că şi-a trecut la capitolul asociaţi un nume greu al business-ului constănţean: Sorin Gabriel Strutinsky.
 
Concorde Grup SRL a luat fiinţă în anul 2002 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Garofiţei, Piaţa Agroalimentară Balada nr. 20. Dovada sediului social o face contractul de concesiune şi anexele la acesta, după caz, nr. 58516 din data de 29.04.2002, contract care va expira pe data de 29.04.2051. Firma are un capital social subscris de 2.220.200 de lei, integral vărsat, compus din 222.020 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt: Westhouse Group SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, care deţine 222.019 părţi sociale (99,01% din capitalul social), şi RomReal Ltd, cu sediul social în Insulele Bermude, Hamilton HM 12, Canon's Court, care deţine o parte socială (0,99% din capitalul social). Administratorul societăţii este Kay Tonnes Thorkildsen, născut în 1939, în Stavanger, Norvegia. Societatea se ocupă cu „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“.

Firma norvegianului Thorkildsen are loc de bloc în parcare

Cum precizam, Kay Tonnes Thorkildsen este asociat cu Sorin Strutinsky, cel care deţine părţi sociale şi administrează mai toate firmele în care apar numele primarului Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, şi al preşedintelui suspendat al CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu. Astfel, Strutinsky şi Kay Tonnes Thorkildsen sunt asociaţi în societatea North Bridge Energies, pe care norvegianul şi botoşăneanul adoptat de Constanţa o împart cu persoana juridică din Bermude, North Bridge Group Ltd. Cu o istorie picantă în lumea imobiliarelor de pe litoralul românesc, societatea condusă de norvegianul Kay Tonnes Thorkildsen deţine încă nenumărate terenuri în judeţul Constanţa, după ce, de la instalarea crizei financiare, a încercat să scape de ele, fără prea mari reuşite. Mai mult, recent, o altă firmă cu greutate controlată de Kay Tonnes Thorkildesn, West House, „a resuscitat“ un proiect imobiliar gigant care ar uni efectiv oraşul Ovidiu de municipiul Constanţa.
 
Citeşte despre proiectul Lakeside mai multe detalii pe ZIUA de Constanţa:
Partenerul de business al lui Strutinsky: Kay Thorkildsen resuscitează Lakeside Residence, cartierul care uneşte Ovidiu de Constanţa (galerie foto + documente) 

„Problemă generalizată, care izvorăște din procesele retrocedărilor acestor proprietăți“

„Mesajul nostru este că orașul nu are nevoie de cartiere aglomerate, ci de cartiere verzi. Cele două proiecte puse în discuție astăzi sunt amplasate în cartiere sufocate, care deja au dificultăți în a asigura locurile de parcare și spațiile publice necesare locuitorilor zonei. Înțelegem și respectăm dreptul de proprietate ca fiind un drept fundamental al statului român și nu dorim să îngrădim buna folosire a acestui drept pentru beneficiarii proiectelor, dar în același timp notăm faptul că această problemă este una generalizată, care izvorăște din procesele retrocedărilor acestor proprietăți, iar aici problema este doar în mâinile Justiției“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, liberalul Radu Matei, referitor la abţinerea sa şi a colegilor săi.

Citeşte şi

Asociat cu Sorin Strutinsky şi una dintre societăţile prin care ar fi încasat comisioane ilegale. PUZ-ul gigant al lui Burchi revine pe turnantă (documente)

Un afacerist asociat cu un co-inculpat de-al lui Mazăre în Dosarul Retrocedărilor aşteaptă aprobarea Consiliului Local Constanţa pentru un PUZ

Mazăre - „N-am auzit în viaţa mea de Burchi“: Proiectul fostului asociat al lui Strutinsky, retras din şedinţa Consiliului Local Constanţa (document)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii