Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre - „N-am auzit în viaţa mea de Burchi“ Proiectul fostului asociat al lui Strutinsky, retras din şedinţa Consiliului Local Constanţa (document)

ro

14 Feb, 2015 00:00 4991 Marime text


Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa, reunit, ieri, în prima şedinţă ordinară din acest an, a retras de pe ordinea de zi o serie de proiecte de hotărâre. Unul dintre acestea privea aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) - zona delimitată de bulevardul Aurel Vlaicu, strada Soveja, bulevardul Al. Lăpuşneanu, aleea Umbrelor şi aleea Mioriţei, PUZ iniţiat de omul de afaceri Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. Acest proiect a constituit obiectul unei investigaţii RISE Project, intitulată „Lotul lui Mazăre: afaceri între prieteni pe terenul statului“.


Întrebat ce ştie despre acest Popescu Burchi, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, a declarat: „N-am auzit în viaţa mea de el“.
 
Cine este însă acest Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi? Născut pe 22 februarie 1958, Popescu Burchi apare, potrivit datelor disponibile la Registrul Comerţului, în trei societăţi, şi anume: Agexcom International LTD SRL, Agexcom Development Group SRL şi Agexcom Development LTD SRL.
 
Agexcom Development Group a fost înfiinţată, potrivit Registrului Comerţului, pe 29 august 2007 şi are sediul în Bucureşti, sectorul 2, strada G. Rossini. Unic asociat în firmă este Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi, tot el fiind şi administrator. Agexcom Development Group SRL are ca domeniu de activitate dezvoltarea (promovarea) imobiliară.
 
Agexcom Development LTD SRL a fost înfiinţată pe 19 iulie 2005 şi are sediul, ca şi Agexcom Development Group, pe straga G. Rossini din Bucureşti. Asociaţi persoane fizice în această firmă sunt Mariana Goga şi Ioan Dragoş Popescu Burchi, acesta din urmă născut în 1928, foarte probabil tatăl lui Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. Administratorul societăţii este Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. În dreptul domeniului de activitate al firmei figurează, la Registrul Comerţului, „agenţii imobiliare“.
 
Agexcom International LTD SRL a fost înfiinţată pe 9 decembrie 1992 şi are sediul în Bucureşti, sector 1, strada Washington. Asociat persoană juridică în firmă este celebra Sisteme Internaţionale de Afaceri SA, firmă administrată de Valentin Gheorghe Ionescu, inculpat în Dosarul Retrocedărilor. Sisteme Internaţionale de Afaceri SA a fost înfiinţată în 2003 şi are sediul în Bucureşti, pe strada Aviator Nicolae Drossu. Asociat juridic în firmă este Masterjob Limited, cu sediul social în Cipru, Nicosia, iar asociat persoană fizică şi administrator, aşa cum menţionam mai sus, este Valentin Gheorghe Ionescu. Sisteme Internaţionale de Afaceri SA are ca domeniu de activitate „servicii de reprezentare media“. Amintim însă că, în 2005, Administraţia Porturilor Maritime a concesionat Portul Turistic Tomis, pentru 25 de ani, firmei co-inculpatului lui Radu Mazăre din Dosarul Retrocedărilor, acest Valentin Gheorghe Ionescu.

Revenind însă la Agexcom International LTD SRL, asociat persoană fizică în societate este Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi, care îndeplineşte şi funcţia de administrator. Domeniul de activitate al firmei constă în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

„Habar n-am despre ce vorbeşti“

La finalul şedinţei de ieri, Radu Mazăre, şeful administraţiei publice locale, a declarat că nu are nicio idee despre cine este omul de afaceri Dragoş Alexandru Vlad Popescu Burchi. Vizibil iritat de întrebare, Mazăre a subliniat: „Habar n-am. N-am auzit în viaţa mea de el, de numele acesta! Habar n-am despre ce vorbeşti.“
Printre societăţile cu care Primăria Constanţa a făcut schimb de terenuri de-a lungul vremii se numără şi SC Agexcom International LTD SRL.
Dispoziţia prin care Primăria a împuternicit un reprezentant al său să semneze contractul de schimb dintre cele două părţi datează din anul 2006. Vorbim, de fapt, despre două dispoziţii, prima dintre ele conţinând, aşa cum reiese din cea de-a doua, date eronate.
Prin dispoziţia nr. 293/26.01.2006, primarul Radu Mazăre a dispus împuternicirea Fulviei Antonela Dinescu, consilier juridic, la acea vreme, în Primăria Constanţa, în vederea semnării contractului de schimb de terenuri dintre administraţia locală și SC Agexcom International LTD SRL. Potrivit documentului amintit, societatea cu pricina ar fi trebuit să dea Primăriei un teren în suprafaţă de 1.197 mp, situat în Constanţa, pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, urmând să primească în schimb un teren de 718,20 mp, situat, de asemenea, în Constanţa, pe bulevardul Al. Lăpușneanu, în faţa blocului nr. 18. Potrivit datelor publicate pe www.vrajitorul.eu, în perioada 2007 - 2012, SC Agexcom International LTD SRL figura cu o ipotecă în valoare de 726.000 de lei, pe un teren de fix 718,20 mp. Dispoziţiile de primar la care facem referire pot fi consultate în secţiunea documente.
 
Detalii despre acest schimb de terenuri puteţi afla din materialul „Cu cine făcea Primăria Constanţa schimburi de terenuri în anul 2006 (document)”.

Îndreptarea unei erori materiale

Două luni mai târziu, în martie, primarul Radu Mazăre semna o altă dispoziţie. Este vorba despre dispoziţia nr. 820 din martie 2006, care avea ca obiect îndreptarea unei erori materiale. Mai exact, se făcea precizarea că terenul în suprafaţă de 1.197 mp, pe care SC Agexcom International LTD SRL urma să îl dea Primăriei la schimb, nu este situat pe aleea Hortensiei, zona bloc ME2A, ci pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282, lot 1. Trebuie să precizăm că la adresa bulevardul Aurel Vlaicu nr. 282 figurează și Penny Market.

Legătura Popescu Burchi - Strutinsky

Nu mai puţin important, potrivit RISE Project, Popescu Burchi s-a asociat, în 2009, „direct cu Sorin Strutinsky în firma Phoenix Enterprise din Fribourg, Elveţia, companie pe care au preluat-o împreună de la o constănţeancă“. Conform easymonitoring.ch, această societate a fost însă radiată în 2012.

Nu trebuie omis faptul că, potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri Sorin Strutinsky - în prezent cercetat în stare de arest preventiv, fiind bănuit de patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi pentru instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată pentru sub acuzaţia de corupţie şi spălare de bani - ar fi încasat, potrivit procurorilor DNA, comisioanele ilegale şi prin intermediul Sisteme Internaţional de Afaceri SA.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ctean 15 Feb, 2015 07:53 Pai normal el nu a auzit ca el are alte treburi ,face sporturi extreme si madam dospinescu face ravagii in terenurile din constanta,au dat cam tot ce se putea da.