Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:31 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul Satului Pescăresc a fost ratat Primăria Tuzla, în proces cu ABADL

ro

14 Jul, 2016 00:00 3962 Marime text


Administraţia publică locală a comunei Tuzla şi-a intrat în atribuţii. Noua echipă de conducere a administraţiei locale şi-a stabilit priorităţile, pe lângă proiectele aflate în lucru urmând să fie demarate altele. Totuşi, mandatul începe cu un regret generat de ratarea unui proiect important pentru dezvoltarea comunei: realizarea Satului Pescăresc. 

 
În pofida demersurilor făcute de autorităţile locale, Primăria Tuzla a ratat un proiect de două milioane de euro - realizarea Satului Pescăresc. Gospodarul-şef al comunei susţine că vina îi aparţine Administraţiei Bazinale a Apelor Dobrogea - Litoral (ABADL).
 
„ABADL a intentat un proces, încă din anul 2015, şi din cauza lui am pierdut un proiect de două milioane de euro, proiect ce era eligibil şi urma să fie finanţat. ABADL ne-a dat aviz nefavorabil, deoarece a susţinut că suprafaţa vizată, unde trebuia să fie realizat Satul Pescăresc, le aparţine. Din acel moment, am intrat pe instanţă şi ne judecăm“, a precizat primarul comunei Tuzla, Reşit Taner.
 
Vă reamintim faptul că, în toamna anului 2014, administraţia de la acea vreme anunţa că a reuşit să semneze contractul de finanţare a proiectului ce viza realizarea Satului Pescăresc.
 
„Va fi cel mai mare din Europa, şi nu o spun sub formă de laudă! Se va întinde pe o suprafaţă de peste patru hectare şi va fi amenajat din bani europeni, prin Programul Operaţional de Pescuit. După aproximativ doi ani în care proiectul a fost ţinut pe loc, încetul cu încetul, lucrurile curg în direcţia favorabilă“, declara, la acea vreme, fostul primar al comunei Tuzla, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa.
 
Pe suprafaţa respectivă urmau să fie amenajate: alei de promenade, 12 spaţii de cazare lacustre, spaţii comerciale, de alimentaţie publică, spaţii de odihnă, un debarcader pentru plimbări şi pentru practicarea sporturilor pe apă, dar şi facilităţi pentru recreere şi promenadă. Valoarea lucrării era estimată la 9.600.000 de lei, iar aceasta trebuia finanţată de către Ministerul Dezvoltării Regionale. Implementarea proiectului respectiv  ar fi permis şi igienizarea şi repopularea cu diverse specii de peşte a bălţii Tuzla, iar definitivarea sa era prevăzută în aproximativ cinci ani.

Priorităţile noii administraţii

În prima şedinţă a Consiliului Local Comunal Tuzla, aleşii au luat o serie de decizii. Ei au aprobat diverse sume de bani pentru două aşezăminte de cult ortodox - una a primit bani pentru întreţinere, cealaltă, pentru finalizarea unor lucrări, iar o sumă mai mică i-a fost alocată geamiei din comună.
 
Potrivit primarului din Tuzla, Reşit Taner, prioritare pentru comunitate sunt asfaltarea, canalizarea şi îmbunătăţirea iluminatului public. În acest context, gospodarul-şef susţine că va continua două proiecte de asfaltare a străzilor din localitate şi va fi demarat altul, pentru realizarea unei reţele de canalizare de 15 kilometri de canalizare.
 
„Avem un proiect de asfaltare pentru 4,5 kilometri de străzi, pe Axa 7.2, cu AFIR, mai avem un proiect pe PNDR şi vrem să mai depunem un proiect pentru toate străzile care nu au reţea de canalizare. Astfel, aproape toată Tuzla va avea canalizare“, a precizat şeful administraţiei locale.
 
În paralel, Primăria Tuzla va finanţa continuarea programului privind montarea de pavele. „Schimbăm pavelele, punem din trei culori“, a adăugat Reşit Taner.
 
O problemă spinoasă a administraţiei locale o reprezintă iluminatul public. Şi asta pentru că, potrivit primarului Reşit Taner, aproximativ 40.000 de lei se cheltuiesc lunar doar pentru asigurarea iluminatului stradal, întrucât sistemul este foarte vechi. În contextul prezentat, soluţia salvatoare ce se vrea a fi implementată cât mai curând cu putinţă vizează înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu leduri performante cu un consum scăzut.

Ti-a placut articolul?

Comentarii