Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul „Capidava“ se prelungeşte cu un an Noul termen de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2018

ro

25 Oct, 2017 00:00 3586 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa se va întruni în şedinţă ordinară pe data de 30 octombrie 2017, în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Palatului Administrativ. Consilierii sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la 21 de proiecte.
 
Proiectul „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“ intră din nou în dezbaterea aleşilor, deoarece are nevoie de o nouă prelungire a duratei de implementare, dar şi de aprobarea semnării actului adiţional la contractul de finanţare nerambursabilă nr. 3784/31.07.2013 privind modificarea termenului de finalizare, după ce lucrările de restaurare la Cetatea Capidava au fost reluate.
 
Vă reamintim că, în luna august a acestui an, Ministerul Culturii a anunţat, prin intermediul unei note, că sprijină Consiliul Judeţean Constanţa în continuarea proiectului de reabilitare a sitului arheologic Cetatea Capidava. Astfel, reprezentanţii ministerului au punctat faptul că a fost avizat favorabil proiectul „Restaurare, consolidare, protecţie, conservare şi punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“ atât în 2010, cât şi în 2012.
 
În ceea ce priveşte punctul de vedere al Comisiei Naţionale Limes, potrivit ministerului, acesta „este un organism consultativ, care nu a avut niciodată calitatea de avizator pentru documentaţii de intervenţii la monumente istorice“. Mai mult, în adresa trimisă de minister către CJC se punctează că „responsabilităţile pe sectoarele de limes sunt definite pentru zonele ce compun fosta frontieră din provincia romană Dacia. După cum cunoaşteţi, Capidava este un important obiectiv specific frontierei romane situate în antichitate în altă provincie din Imperiul Roman (provincia Moesia Inferior)“.
 
Potrivit punctului de vedere al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, există toate premisele legale pentru continuarea lucrărilor. „Ultimele demersuri vor asigura şi implicarea pozitivă a specialiştilor care s-au manifestat public, iniţial, împotriva proiectului“, se mai precizează în documentul menţionat.

În vederea deblocării proiectului, şi administraţia judeţeană a iniţiat, pe parcursul anului, o serie de întâlniri între reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, proiectanţii lucrării, precum şi coordonatorul ştiinţific al şantierului.
 
La Capidava, Consiliul Judeţean Constanţa a desfăşurat în ultimii ani, în calitate de beneficiar, un proiect cu fonduri europene, intitulat „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“. Proiectul a fost parte a Programului Operaţional Regional 2007 - 2013, iar valoarea investiţiei trebuia să fie de 74 de milioane de lei.
 
Iniţial, proiectul - cel mai mare proiect public desfăşurat în ultimele decenii asupra unui monument antic din România - a avut ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2015. Între timp, din cauza unor disfuncţionalităţi semnificative de ordin administrativ, care fac subiectul unei anchete DNA în curs de derulare, proiectul a fost declarat nefuncţional şi urma ca restul de lucrări neexecutate să se efectueze până la data-limită 31 decembrie 2017, din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Constanţa. Potrivit ultimelor informaţii, noul termen de finalizare a proiectului este 31 decembrie 2018.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii