Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:46 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Post-mortem Sublocotenentul Marius Daniel Fripis, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa (document)

ro

25 Nov, 2016 00:00 1452 Marime text
La propunerea consilierului municipal Secil Givan Cantaragiu, Consiliul Local Municipal (CLM) Constanţa va acorda titlul de „Cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa“ sublocotenentului Marius Daniel Fripis. Reamintim că acesta şi-a pierdut viaţa în timpul unei misiuni a echipei ISU „Dobrogea” din data de 29 august 2015, pentru a salva alţi oameni.
 
„Ca pompier, şi-a făcut datoria cu cinste, pricepere şi devotament, manifestând grijă faţă de colegii săi în toate împrejurările. Numeroase sunt situaţiile în care a pus binele celorlalţi mai presus decât propria viaţă“, menţionează în expunerea de motive ce însoţeşte proiectul de hotărâre consilierul municipal Secil Givan Cantaragiu.
 
De asemenea, într-o informare a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“, sunt prezentate cariera exemplară şi conduita remarcabilă în îndeplinirea misiunilor încredinţate sublocotenentului Marius Daniel Fripis. La doar 42 de ani, acesta şi-a pierdut viaţa la datorie, pe data de 29 august 2015, această zi rămânând „pentru totdeauna în sufletele pompierilor constănţeni ca o dată de referinţă, cu o importantă încărcătură emoţională, o zi tristă, pentru că unul dintre salvatori, sublocotenentul (post-mortem) Marius Daniel Fripis, şi-a pierdut viaţa în linia întâi, la datorie, în timpul unei misiuni“.
 
În ampla informare a ISU „Dobrogea” se menţionează şi faptul că, de-a lungul celor nouă ani de carieră în domeniul Armei Pompieri, „camarazii săi îşi aduc aminte de incendii (…) la care Daniel le-a fost comandant de echipaj“. Din păcate, ultima misiune la care a participat a fost pe 29 august 2015, când un apel la 112 anunţa că în curtea unei locuinţe de pe strada Tabla Buţii din Constanţa s-a aprins o butelie de aragaz. În timpul misiunii de recunoaştere la faţa locului, butelia a explodat, iar comandantul echipajului de intervenţie, Marius Daniel Fripis, a suferit leziuni grave care, în final, i-au curmat viaţa.
 
Iată de ce, pentru curajul şi devotamentul de care a dat dovadă, precum şi pentru vieţile salvate, amintirea sublocotenentului Marius Daniel Fripis va rămâne vie în memoria întregii comunităţi, iar membrii CLM Constanţa îi vor acorda un titlu meritat cu prisosinţă: „Cetăţean de onoare post-mortem al municipiului Constanţa“.

Citeşte şi: 

UPDATE 5. „ISU a pierdut un bun profesionist”. Plutonierul adjutant Marius Daniel Fripis lucra în cadrul ISU din 2006
Un pompier a murit în timpul unei intervenții


Daniel Fripis, mort în explozia unei butelii
Arafat - „Echipamentele noi de protecție urmează a fi livrate”


„Eroului Marius Daniel Fripis, recunoştinţă veşnică“
Moartea tragică a pompierului din Constanţa i-a lăsat cu lacrimi în ochi pe cei apropiaţi


Plutonierul Fripis Daniel-Marius a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent

Marius Daniel Fripis, pompierul mort în misiune, decorat post-mortem de Iohannis

Ti-a placut articolul?

Comentarii