Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:58 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Plăţi nelegale“ către sportul constănţean CJC „a ridicat la fileu o minge“ de câteva milioane pentru CS „Volei 2004“ Tomis (documente)

ro

17 Jul, 2014 00:00 1541 Marime text
Conform raportului întocmit de auditorii Curţii de Conturi a României, în urma unui control, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 de lei. Din această sumă, o parte (1.700.000 de lei) ar putea fi cea alocată către asociaţia Clubul Sportiv „Volei 2004“ Tomis Constanţa.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, este cercetat pentru o serie de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. În această cauză mai sunt cercetaţi şi alţi funcţionari publici din cadrul CJC. Conform raportului Curţii de Conturi a României (CCR), în urma controalelor de anul trecut, s-a constatat că, în anul 2012, din bugetul CJC au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive cu valoarea de 13.305.000 de lei.

Din aceşti bani, suma de 1.700.000 de lei ar putea fi cea acordată prin Hotărârea de Consiliu Judeţean (HCJ) nr. 23/2012 asociaţiei Clubul Sportiv „Volei 2004“ Tomis Constanţa. În raportul CCR se menţionează „efectuarea de plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii, în sumă de 13.305 mii lei, la care s-au calculat dobânzi de 594 mii lei (...) finanţarea şi plăţile fiind efectuate de către CJC numai în baza hotărârilor de CJ şi a celor de modificare sau rectificare a bugetului iniţial pentru anul 2012“.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale, întocmită de procurorii DNA în data de 15 ianuarie, se precizează că „există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Constantinescu Nicuşor Daniel şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al CJC, în sensul că a dispus plata a 13.305.000 de lei, reprezentând plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive; finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza hotărârilor CJ Constanţa, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii“.

CS „Volei 2004“ Tomis Constanţa, „răsfăţată“ acum în instanţă

Una dintre organizaţiile sportive cele mai „răsfăţate“ a fost Clubul Sportiv „Volei 2004“ Tomis Constanţa. Potrivit portalului de justiţie, într-unul dintre dosarele care se află pe rolul Judecătoriei Constanţa figurează tocmai această asociaţie sportivă, care are calitatea de pârât. Părţile reclamante sunt Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, iar obiectul dosarului îl constituie „pretenţiile“ reclamanţilor de la pârât. Potrivit datelor oficiale, asociaţia CS „Volei 2004“ Tomis Constanţa a fost înregistrată la Tribunalul Constanţa la data de 18 decembrie 2003. În calitate de asociaţi/fondatori, sunt menţionaţi Constantin Ferenţi - antrenor şi director tehnic al formaţiei sportive, Patricia Nicolae, Doina Ferenţi - antrenor, Constantin Covaşneac şi Carmen Nicolae.
Scopul declarat al asociaţiei este „activitatea sportivă de performanţă, promovarea în temeiul legii educaţiei fizice şi sportului şi a celorlalte acte normative în material“.

Constantinescu - „DNA-ul ăsta politic...“

CJC a aderat ca membru asociat în formaţia Clubul Sportiv „Volei 2004“ Tomis Constanţa abia în luna martie a acestui an, atunci când a fost adoptată HCJ nr. 41/2014 privind aderarea Judeţului Constanţa - Consiliul Judeţean Constanţa ca membru asociat la Clubul Sportiv „Volei 2004“ Constanţa. Reprezentantul CJC în cadrul clubului de volei a fost desemnat Virgil Iosif.

Potrivit HCJ nr. 23/2012 şi nr. 47/2013 (deci înainte ca CJC să fie membru asociat al clubului), a fost aprobată (în unanimitate) alocarea sumelor de 1.700.000 de lei respectiv 1.480.000 de lei către Clubul Sportiv „Volei 2004“ Tomis Constanţa pentru diverse activităţi.

Întrebat dacă proiectele adoptate în şedinţa din martie au legătură cu anchetarea sa în dosarul DNA, Nicuşor Constantinescu declara, la vremea respectivă: „Nu e vorba de anchetarea mea în special pe acest caz, deşi sunt anchetat pe toate programele Consiliului Judeţean Constanţa de DNA-ul ăsta politic. Aceste asociaţii în care Consiliul Judeţean Constanţa a intrat astăzi (n.r. 17 martie 2014) ca membru fondator cu voturi determinante care înseamnă jumătate plus 1 în aceste cluburi sunt o necesitate“, susţine Constantinescu.

Cristinel Dragomir - „Trebuie să recuperăm prejudiciul“

„Trebuie să ne judecăm ca să câştigam în instanţă, dar pentru că e suspendat în instanţă, până se termină procesul domnului Constantinescu şi al directorilor care sunt implicaţi în dosar, noi avem obligaţia, ca instituţie, să ducem decizia la îndeplinire. Decizia spune că e plată nelegală şi că trebuie să recuperăm prejudiciul. Atunci, noi am acţionat în instanţă absolut toate instituţiile care au fost prinse în decizia 70 de anul trecut. Şi cum poţi să recuperezi? Trebuie să îi dai în judecată“, a declarat vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.

Ti-a placut articolul?

Comentarii