Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:47 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O stradă din Constanţa ar putea primi numele primului comandant al „Diviziei Active Dobrogea”, actuala Brigadă 9 Mecanizată Mărăşeşti

ro

23 May, 2018 00:00 3062 Marime text

La sfârşitul lunii aprilie, la registratura Primăriei Constanţa a fost înregistrată propunerea lui Gheorghe F. Angelescu pentru denumirea unei artere de circulaţie cu numele „General Gheorghe Angelescu”. Adresa aparţine nepotului fostului general Gheorghe Angelescu, primul comandant al „Diviziei Active Dobrogea”. Propunerea a primit aviz favorabil de la comisiile de specialitate ale Consiliului Local Constanţa şi urmează să intre la vot pe ordinea de zi a CLM din luna mai a.c.
 

Cine a fost generalul Gheorghe Angelescu?


Gheorghe Angelescu (n. 6 ianuarie 1839, București - d. 3 aprilie 1915, Târgu Jiu) a fost un politician și general român. În perioada 1854 -1856 a studiat la Școala Militară din București.
Potrivit wikipedia.org, ofițer de infanterie, este avansat la gradul de colonel în 1870, iar la cel de general în 1877. A comandat Divizia 3 Infanterie în Războiul pentru Independență. Între 12-14 august 1877 a supravegheat construcția podului de vase de la Corabia. A trecut Dunărea cu divizia sa și a participat la atacul asupra Griviței. După căderea Plevnei, la 12 ianuarie 1878, a bombardat Belogragicul și a cucerit Tatargicul de la turci, facilitând prin aceasta instituirea blocadei Vidinului.
La 22 februarie 1879, prin Înaltul Decret 373, se înființează la Constanța prima mare unitate militară, sub denumirea de „Divizia Activă Dobrogea” (redenumită în anul 1903 Divizia 9 Infanterie) la conducerea căreia a fost numit generalul Gheorghe Angelescu. Acest moment din istoria militară a Dobrogei se întâmpla la scurt timp după revenirea la patria mamă a străvechiului pământ românesc dintre Dunăre și Marea Neagră, în urma Războiului de Independență. Ostaşii Diviziei au plătit un greu tribut de sânge pe câmpurile de bătălie ale Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial pentru independenţa şi unitatea naţională a poporului român. 

În anul 1903, prin ordinul Circular 15, diviziei i s-a schimbat denumirea în Divizia 9 Infanterie. Sub acest nume, divizia a participat la campaniile militare ale armatei române. Destinul a făcut ca Divizia 9 să apere sectorul Mărăşeşti în Războiul de reintegrare naţională. În semn de recunoaştere a faptelor de vitejie şi în cinstirea memoriei celor decedaţi pe câmpul de luptă, la aniversarea a 40 de ani de la celebra bătălie a Mărăşeştilor, Diviziei 9 Infanterie i s-a decernat titlul „Mărăşeşti” pentru a aminti imensul sacrificiu al ostaşilor dobrogeni şi rolul important pe care l-a avut această mare unitate în istorica bătălie.
Generalul Gheorghe Angelescu a lăsat în manuscris, memorii, intitulate „Amintiri din viață. Memorii”, publicate parțial, care în mare parte se referă la Războiul de Independență. În perioada 25 ianuarie - 1 august 1882 a fost ministru de Război, în perioada 1882 - 1885 - senator al României, iar între 1883 - 1894 - Comandantul Corpului I Armată.
 
Citeşte şi:

135 de ani de la înfiinţarea Diviziei 9 Infanterie Mărăşeşti Cine au fost comandanţii marii unităţi, din prima zi de funcţionare, până astăzi (galerie foto)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii