Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mazăre „aleargă” după CET, „la braţ cu Oprescu” Consiliul Local Constanţa a votat majorarea preţului gigacaloriei

ro

27 Mar, 2013 00:00 2783 Marime text
Constănţenii vor plăti un preţ majorat pentru gigacalorie. Decizia a fost luată ieri, în cadrul şedinţei Consiliului Local Municipal  (CLM) şi vine ca urmare a faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei a aprobat solicitarea CET de majorare a preţului. „Noi am contestat către toţi către care puteam contesta, până la primul ministru, această creştere de preţ. Pe cale administrativă n-am avut succes. Ca atare, i-am dat în judecată. Pe ce motiv? Că nu aveau motiv să crească preţul. Ei au început să factureze către RADET această creştere de preţ. Noi suntem în proces cu ei la Curtea de Apel Bucureşti”, a declarat primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, la finalul şedinţei CLM de ieri. Edilul şef a menţionat că această majorare de 5% a preţului gigacaloriei trebuie plătită pentru ca administraţia locală să nu intre în incapacitate de plată.

„N-am putut s-o rezolv la nivel guvernamental”

Mazăre a menţionat, în această ordine de idei, că şi subvenţia pentru facturile la întreţinere a fost majorată cu 5%. În eventualitatea în care municipalitatea va câştiga procesul, susţine Radu Mazăre, sumele plătite pentru această majorare vor fi deduse din facturile ulterioare.
Interesant este că primarul Constanţei a amintit în mai multe rânduri, în cadrul şedinţei de ieri, că a încercat să intervină pe cale guvernamentală, contestând majorarea preţului gigacaloriei.  El l-a amintit aici atât pe premierul Victor Ponta, cât şi pe ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea. Chiar şi aşa, edilul şef a recunoscut: „N-am putut s-o rezolv la nivel guvernamental”. Şeful administraţiei publice locale a menţionat însă că nu a putut să influenţeze situaţia pentru că „ANRE e instituţie independentă, susţinută şi creată de fondurile europene şi nu se poate amesteca politicul”.

„Sunt la braţ cu Oprescu”

Actuala majorare a constituit prilejuit perfect pentru ca Mazăre să readucă în discuţie proiectul prin care intenţionează trecerea CET-ului sub „umbrela” municipalităţii, în vederea unei posibile privatizări. „Nu pot să vă fac nici promisiuni, nici previziuni dacă va plăti (n.r. constănţeanul) mai puţin preţul gigacaloriei. Presiuni politice fac. Sunt la braţ cu Oprescu. Adică nu o să preia Oprescu înainte şi după aia noi. Semnăm memorandumul care va sta la baza Hotărârii de Guvern”, a explicat Radu Mazăre.

PDL a votat împotriva majorării

Proiectul de hotărâre adoptat ieri nu a fost votat şi de consilierii locali PDL Sorina Tuşa şi Iustin Fabian Roman. „În momentul de faţă, USL are puterea deplină şi îi poate ajuta pe constănţeni să plătească o gigacalorie mai ieftină. Nu suntem de acord ca populaţia să plătească şi mai mult decât o face deja pentru căldura pe care o primeşte iarna. Situaţia economică este oricum destul de sensibilă, iar autorităţile publice locale ar trebui să ajute oamenii să aibă o viaţă mai bună, nicidecum să o îngreuneze”, a declarat Iustin Fabian Roman, prim-vicepreşedinte al PDL Constanţa. Totodată, Roman a adăugat: „Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu se mândresc că partidul lor este la guvernare, iar noi le sugerăm ca, în loc să ceară funcţii pentru prieteni, să ia atitudine pentru Constanţa şi constănţeni”.
Democrat liberala Sorina Tuşa susţine că „o soluţie ar fi redirecţionarea gazelor naturale pe care OMV Petrom le transformă în energie electrică şi le vinde extern, în combustibil pentru CET-uri. Astfel, energia termică distribuită către populaţie ar avea un preţ cel puţin decent”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii