Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mai multe străzi din localitatea Făclia, comuna Saligny, asfaltate. Ce spune primarul Ion Beiu

ro

21 Sep, 2018 00:00 2470 Marime text
Lucrările de înlocuire a conductelor de apă potabilă din localitatea Făclia, comuna Saligny, au fost finalizate. Potrivit primarului Ion Beiu, au fost înlocuite conductele de apă potabilă amplasate adiacent străzilor Bisericii, Şcolii, Agricultorilor. „În prezent, se lucrează la asfaltarea străzilor din localitatea Făclia“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, şeful autorităţii publice locale din comuna Saligny.
 
Reamintim că în localitatea Făclia există în prezent un sistem de alimentare cu apă a consumatorilor, acesta având o vechime mai mare de 50 de ani. Alimentarea cu apă se realizează din rezervorul de înmagazinare existent, care are un volum de 75 mc şi a cărui umplere se realizează dintr-un puţ existent, amplasat în localitate. Conductele de distribuţie a apei potabile sunt realizate din oţel şi se află într-un stadiu avansat de uzură fizică, astfel că se impune înlocuirea acestora. În prezent, din cauza colmatărilor existente pe reţeaua de distribuţie a apei potabile, majoritatea locuitorilor se aprovizionează cu apă din fântâni de suprafaţă, calitatea apei fiind influenţată de regimul de precipitaţii, fiind improprie consumului, neavând zona de protecţie sanitară şi favorizând poluarea acestora, în special cu nitriţi înfiltraţi în apele de suprafaţă, ceea ce creează pericol pentru viaţa copiilor.
 
Atât gradul de confort, cât şi sănătatea locuitorilor sunt condiţionate de existenţa unui sistem centralizat de alimentare cu apă, care să poată oferi consumatorilor debite sigure, stabile şi cu o calitate corespunzătoare.
 
Prin realizarea lucrărilor propuse, se doreşte a se acoperi nevoile de apă ale zonelor construite din localitate şi să fie reduse pierderile din sistemul local de distribuţie a apei, fapt care va conduce la ridicarea nivelului de trai al locuitorilor. Reţeaua de apă va fi astfel dimensionată încât să asigure debitul necesar pentru funcţionarea consumatorilor.
 
Noua reţea a început din gospodăria de apă amplasată în partea de nord a localităţii şi va fi dispusă adiacent străzilor Agricultorilor, Şcolii şi Bisericii, pe domeniul public. În vederea asigurării funcţiunii pentru care a fost proiectată, reţeaua va prezenta cămine de vane, care au ca rol gestionarea mai uşoară a fluxului, pe diferite tronsoane.
 
Proiectul propune următoarele soluţii: demolarea staţiei de clorinare şi construirea uneia noi, moderne şi automatizate, deoarece captarea este într-o stare avansată de deteriorare şi este nevoie de reabilitarea puţului forat; căminele de vane să se reabiliteze sau să se construiască unele noi, complet echipate cu armături noi, capace conforme şi scan de acces pentru mentenanţă şi operare; realizarea unei gospodarii noi de apă, iar gospodăria existentă să fie păstrată ca rezervă pentru situaţia în care gospodăria de apă nou proiectată nu poate face faţă necesarului de apă sau nu funcţionează din cauza unor defecţiuni ce necesită timp de reparare mai mare decât rezerva din rezervorul de înmagazinare apa potabilă; realizarea unei aducţiuni de la captare la gospodăria de apă nou proiectată din materiale moderne şi rezistente în timp, prevăzute cu cămine de vane şi pozate pe traseul domeniului public, la adâncimea de îngheţ; realizarea sistemului de alimentare cu apă a gospodăriilor şi hidranţilor exteriori, din PEHD, polietilenă de înaltă densitate, şi branşarea la acest sistem a tuturor gospodăriilor localităţii, inclusiv cămine de vane pentru sectorizarea întregului sistem de distribuţie a apei potabile.
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii