Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:36 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gunoiul e direct proporţional cu venitul? Consiliul Local Constanţa majorează taxa de habitat

ro

18 Jan, 2013 21:34 3195 Marime text
taxahabitat-sedintaconsiliulocal.jpgPrimarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat, ieri, că municipalitatea va majora taxa de habitat. „Taxele nu se majorează. Rămân identice cu cele care sunt anul acesta (n.r. - în 2012). Dacă am spus acum trei săptămâni o vorbă, rămâne vorbă", sublinia edilul şef în ultima conferinţă de presă susţinută la finalul anului trecut. Ce fel o fi rămas vorbă vorba primarului Constanţei de vreme ce ieri le-a dat constănţenilor tocmai vestea majorării unei taxe?!?

„N-o să le creştem. Urmează să aprobăm taxele aşa cum am promis în noiembrie, aşa cum am promis şi în decembrie. Deşi situaţia este foarte, foarte strânsă, foarte grea. În sensul în care previziunile pe care le avem pentru venituri la buget pe anul 2013, în cel mai bun caz, în cel mai fericit caz, vor fi la fel ca în 2012. Cu cheltuieli crescute, normal", a dat asigurări, inclusiv ieri, primarul Mazăre. Există, totuşi, o excepţie: taxa de habitat. „Vom umbla la taxa de habitat. La ora actuală, gunoiul în Constanţa este jumătate din cea mai mică taxă din România. Adică la noi este 3 lei pe lună de persoană. Ideea este următoarea: de fapt, gunoiul este subvenţionat. Taxa asta este atât de mică pentru că diferenţa o plăteşte Primăria", a anunţat şeful administraţiei publice locale. Aşadar, nicio taxă nu va fi majorată, dar una va fi, totuşi, majorată. Asta da logică! Pe 14 decembrie, primarul Constanţei spunea: „Nu umblăm la absolut nimic". Nimic nu înseamnă, aşadar, şi taxa de habitat.

taxahabitat-radumazare.jpgInteresant este, însă, ce criterii vor fi luate în considerare în aplicarea acesteia: „Luni o să ridicăm parţial subvenţia pentru această taxă de gunoi. Va fi pe tranşe. Cei cu venituri foarte mici vor continua să plătească la fel: trei lei. După aia vor fi patru lei, cinci lei... Nouă lei şi zece lei pentru cei cu venituri foarte mari. Taxa de gunoi va fi încasată oarecum pe acelaşi sistem ca subvenţia de la căldură. Pentru cei cu venituri foarte mici păstrăm subvenţia. Pentru cei cu venituri foarte mari, cu BMW-uri şi gipane nu mai putem şi n-are sens să mai subvenţionăm. Restul taxelor rămân neschimbate, aşa cum am promis", a explicat primarul principiul care va sta la baza achitării taxei de gunoi. Putem considera că venitul este direct proporţional cu taxa de gunoi?!?

Amintim că aleşii locali constănţeni se reunesc luni, la ora 10.00, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal Constanţa. Pe ordinea de zi a evenimentului figurează un singur proiect de hotărâre, legat de modificarea HCL nr. 330/2012 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii