Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:23 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpăna. Atmosferă de sărbătoare la a XII-a ediţie a evenimentului „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“ (galerie foto)

ro

24 Jun, 2019 00:00 2263 Marime text
Sarailii, baclavale, etli sarburma, cicek boregi, peynirli, sarburma, plăcintă kobete, piroschi, recelli, karidopita, rulo vişneli şi multe alte bunătăţi culinare au intrat în concursul de artă culinară tradiţională organizat la Cumpăna.
 
Comuna Cumpăna este una dintre localităţile din Dobrogea care au demonstrat, de-a lungul timpului, că reprezintă un model de convieţuire interetnică, în cadrul numeroaselor activităţi în care au fost implicaţi turci, tătari sau alte naţionalităţi. Locuitorii comunei Cumpăna şi ai însoritului tărâm dobrogean au sărbătorit, ieri, o zi a tradiţiilor strămoşeşti: Festivalul „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene“.
 
Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna, în colaborare cu Uniunea Democrată a Turcilor din România, au organizat, ieri, evenimentul „Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene”, aflat la cea de-a XII-a ediţie.
 
Evenimentul, găzduit de Complexul Sportiv „Victoria” din comuna Cumpăna, judeţul Constanţa, a debutat cu un concurs de artă culinară tradiţională. Reprezentanţii turci, tătari, aromâni, ruşi-lipoveni şi români din localităţile Tulcea, Constanţa, Cumpăna, Topraisar, Cogealac, Ghindăreşti, Beidaud, Tuzla, Lumina au prezentat o vastă paletă de preparate din bucătăriile tradiţionale.
 
„Cea de-a XII-a ediţie a festivalului «Convieţuire interetnică pe plaiuri dobrogene» este un prilej de bucurie, deoarece avem alături 13 uniuni din localităţi ale judeţelor Constanţa şi Tulcea. Gospodinele acestor localităţi au venit la festival cu zeci de bucate tradiţionale. Avem alături comunitatea ruşilor-lipoveni din Jurilovca, comunitatea elenă şi comunitatea aromânilor. Concursul de artă gastronomică este cel care deschide apetitul pentru această zi, pentru că, iată, grătarele sfârâie, iar cei prezenţi vor putea servi din bucatele preparate. În acelaşi timp, avem 17 ansambluri din cele două judeţe, Constanţa şi Tulcea, care ne vor încânta cu dansuri şi frumuseţea costumelor naţionale. Avem premii pentru gospodinele care s-au înscris la concurs. Premiile constau în aparatură electrocasnică, ce le va fi de folos în prepararea bucatelor tradiţionale. Pentru kures avem doi berbeci, care vor fi oferiţi câştigătorilor“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.
 
După ce a degustat bunurile preparate cu mare dragoste şi pricepere de către gospodine, juriul a decis: la categoria Cofetărie, locul I a fost obţinut de UDTTMR Constanţa, locul II - de Comunitatea Aromână Cumpăna, iar locul III - de UDTTMR Lumina. Menţiune I au câştigat gospodinele din cadrul UDTR Constanţa, iar menţiune II - Comunitatea Elenă Constanţa.
 
La categoria Patiserie, locul I a revenit gospodinelor de la UDRT Cumpăna, locul II - celor de la Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Jurilovca, iar locul III - comunităţii române din Hârşova. Menţiune I au obţinut gospodinele din cadrul UDTTMR Topraisar, iar menţiune II - gospodinele române din Cumpăna.
 
Ulterior, cei prezenţi au admirat evoluţia ansamblurilor folclorice Boboceii Cumpenei, Kardelen, Eplis, Can Renkler, Minicansu. Ziua a culminat cu un concurs de lupte tradiţionale tătăreşti - Kureş.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii