Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Încredere maximă în proiectul lui Dragnea „Proiectul descentralizării va fi aprobat 100%”

ro

04 Oct, 2013 00:00 892 Marime text
Propunerile vicepremierului Liviu Dragnea în privinţa proiectului de descentralizare sunt apreciate de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi prim-vicepreşedintele PSD Constanţa, Nicuşor Constantinescu. În urma şedinţei Consiliului Judeţean de ieri, şeful CJC a precizat că este „100% de acord cu ce zice Dragnea” şi că proiectul lui „va fi 100% aprobat”. „Acest proiect de descentralizare îl discutăm şi îl analizaţi şi dumneavoastră în presă de 23 de ani, însă, din păcate, niciun alt Guvern nu a avut până acum voinţa politică de-al pune în aplicare. Totdeauna, toţi au spus «Da, descentralizăm!» şi când au ajuns să ia decizii au zis «Mai bine rămâne comanda la Bucureşti» şi ca atare nu pot să spun decât că sunt sută la mie de acord cu ceea ce spune şi propune vicepremierul Dragnea şi Guvernul României pentru că acest program de descentralizare este asumat de Guvernul Ponta şi de USL în faţa electoratului. De aceea mă şi mir când văd că membrii ai cabinetului USL îşi dau cu părerea pro sau contra din moment ce ne-am asumat cu toţii un drum – descentralizarea”, a spus şeful CJC. 
Acesta a precizat că în Sănătate, în Educaţie, în domeniul Ordinii Publice şi în cel Rutier, ministerele sunt datoare să vină cu criteriile de încadrare a personalului, iar selectarea angajaţilor să se facă pe plan local şi decizia să fie luată în consiliile locale sau după caz în consiliile judeţene.
„E normal ca Ministerul Învăţământului să stabilească un criteriu pe care un profesor, un director trebuie să le îndeplinească, dar, în acelaşi timp, dacă pui criterii, între cei cinci candidaţi lasă-mă pe mine, Consiliul Local al comunei Topraisar sau al comunei Mereni, cu primarul, să stabilesc în care dintre ăia cinci avem noi încredere că ne va educa copii noştri”, a explicat şeful CJC. 

Preşedintele CJC a mai spus că „e normal ca paza, ordinea publică, circulaţia rutieră să fie în subordinea autorităţilor locale şi să rămână la nivel central programul naţional, siguranţa naţională, cercetarea penală şi lucrurile care nu ţin de municipiu sau judeţ”. „Cine e ales şef de post în comuna Cogealac, e problema Consiliului Local de acolo”, a menţionat şeful CJC. Întrebat dacă să ne aşteptăm odată cu proiectul descentralizării cu schimbarea şefilor din Poliţie şi din alte domenii de activitate, Nicuşor Constantinescu a spus „descentralizarea nu înseamnă schimbarea lor, ci schimbarea criteriilor şi a competenţelor”, afirmând că importantă va fi şi descentralizarea financiară, întrucât în lipsa fondurilor autorităţilor nu vor putea să-şi desfăşoare activitatea. Preşedintele CJC a mai declarat că în contextul descentralizării, „prefecturile vor rămâne cu siguranţa naţională şi cu verificarea legalităţii actelor administrative date de autorităţi”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii