Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:37 20 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost aprobat bugetul municipiului Constanța. Consilierii PNL au votat împotrivă!

ro

20 Feb, 2020 00:00 2985 Marime text

Peste 880 de milioane de lei, acesta este bugetul municipiului Constanța pentru anul în curs. Primarul Decebal Făgădău l-a catalogat drept unul solid și chibzuit, în timp ce opoziția, inclusiv cea nereprezentată în Consiliul Local Municipal, l-a criticat și a refuzat să îl voteze.
„Municipiul Constanța are grad de îndatorare foarte mic. Mi-aș fi dorit ca alocarea de la bugetul de stat să fie mai generoasă", a mai spus primarul.
 
În cadrul bugetului pentru 2020, au fost cuprinse și proiectul de asistență la domiciliu pentru 160 de persoane și programul Infant - de fertilizare în vitro, după modelul București. Primăria Constanța urmează să revină cu detalii în legătură cu acest proiect. Singurul anunț legat de Infant este că pentru primul an vor fi acordate 100 de vouchere în valoare de 10.000 de lei.
 
După ședința de Consiliu Local în cadrul căreia aleșii locali ai PNL nu au votat proiectul privind bugetul Constanței, primarul Făgădău a declarat: ”Nu îmi este rușine să compar bugetul Constanței cu alte bugete din țară. 10% din buget va merge spre investiții. Liberalii au votat împotriva sportului și perseverează în această chestiune”.
 
Consilierii locali PNL au contestat prioritizarea fondurilor pentru sport. „Noi cerem să alocați bani pentru sălile de sport pentru școlile și liceele din Constanța, care creează disponibilitate pentru mișcarea copiilor și tinerilor. Opțiunea noastră este pentru finanțarea unor investiții, nu alocarea de bani pentru cluburi private", a susținut în plenul CLM Bogdan Barață, consilier municipal PNL.
 
Un alt amendament aprobat ieri în cadrul proiectului de buget, la care PNL a votat împotrivă, a fost alocarea Spitalului de Boli Infecțioase a sumei suplimentare de 324.000 de lei pentru a achiziția unui echipament, potrivit directivelor Organizației Mondiale a Sănătății împotriva combaterii coronavirusului.
 
Înainte ședinței de CLM, deputatul USR Stelian Ion a criticat la rândul său bugetul. „Din punctul de vedere al USR, este un buget rușinos, un buget la jumătate față de orașele mari din România. Iar fără bani nu poți face niciun proiect. O zonă care vrea să se dezvolte trebuie să aloce măcar jumătate din buget pentru investiții. În cazul acestui buget, avem 10% alocat pentru investiții. Deși vrea pe ultima sută de metri să-i păcălească pe constănțeni, Decebal Făgădău nu va reuși. Trebuia să stopeze sifonarea banilor pentru festivaluri, să explice de ce cresc sumele alocate pentru salubrizare, de ce vedem foarte puțini bani alocați pentru sănătate. De asemenea, zilele trecute a fost anunțat un proiect grandios, modernizarea celor doua bulevarde, dar trebuie să fie circumspecți. Este doar un contract semnat! Avem strada Ștefan cel Mare într-o stare groaznică, un proiect semi-ratat - peninsula. Nu bulevardul Lăpușneanu era marea problema a orașului", a spus deputatul USR Stelian Ion. Acesta mai spune că Decebal Făgădău și-a ales ca exemplu de primar modelul falimentar Gabriela Firea. În ceea ce privește sănătatea la nivelul municipiului, Stelian Ion apreciază că orașul are nevoie de un spital de pediatrie.
 

Bugetul este cu aproximativ 100 de milioane de lei mai mare decât anul trecut

 
Pentru anul 2020, veniturile bugetului local propuse sunt în cuantum de 771.416 mii lei, compuse din: venituri proprii - 640.400 mii lei, sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat - 72.370 mii lei, subvenţii de la bugetul de stat şi de la alte bugete - 31.781 mii lei, sume primite de la Uniunea Europeană -  26.865 mii lei. La elaborarea bugetului pe anul 2020 s-a avut în vedere excedentul anilor precedenţi, în sumă de 116.429 mii lei.
 

Citește și:
 
LIVE TEXT. Ședință ordinară la Consiliul local al municipiului Constanţa Se votează bugetul Constanței pentru 2020. Sunt prinși bani și pentru fertilizare in vitro și asistență la domiciliu (video)

Deputatul USR Stelian Ion, conferință în fața sediului Consiliului Județean Constanța (video)

Bugetul municipiului Constanţa, mai mare decât cel din 2019. Va intra la vot în luna februarie (document)

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii