Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:53 22 01 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA. Care este sloganul sub care se desfăşoară, în 2021

ro

01 Dec, 2021 14:09 683 Marime text
  • Oficialii guvernului și ai sănătății amintesc ziua, de multe ori cu discursuri sau forumuri cu privire la subiectele SIDA.
În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day).

Sloganul sub care se desfăşoară, în 2021, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este "Rock the Ribbon", mesajul fiind de solidaritate cu persoanele care trăiesc cu HIV, la nivel mondial.

Oficialii guvernului și ai sănătății amintesc ziua, de multe ori cu discursuri sau forumuri cu privire la subiectele SIDA.

Din 1995, Președintele Statelor Unite ale Americii a proclamat oficial Ziua mondială SIDA. Guvernele din alte țări au urmat exemplul și a emis anunțuri similare. SIDA a ucis mai mult de 25 de milioane de oameni între 1981 și 2007, și un procent estimat de 33.2 milioane de oameni trăiesc cu HIV în întreaga lume începând cu anul 2007, aceasta este una dintre cele mai distructive epidemii din istorie.

În ciuda accesului îmbunătățit la tratamentul antiretroviral și îngrijire în multe regiuni ale lumii, epidemia SIDA a luat un procent estimat la 2 milioane de vieți în 2007, din care aproximativ 270.000 au fost copii, scrie wikipedia.org.

Când a fost concepută prima dată 

Ziua mondială de combatere a SIDA a fost prima dată concepută în luna august 1987 de catre James W. Bunn și Thomas Netter, doi ofițeri de informare publică pentru Programul Global pentru SIDA de la Organizația Mondială a Sănătății de la Geneva, Elveția. Bunn și Netter au trimis ideea lor directorului Programului Global privind SIDA (acum cunoscut ca UNAIDS) Dr. Jonathan Mann. Doctorului Mann i-a plăcut conceptul și l-a aprobat și a convenit cu recomandarea ca sărbătorirea primei Zilei Mondiale SIDA ar trebui să fie 1 decembrie 1988.

Bunn, un jurnalist de transmisie într-un concediu-de-absență de la îndatoririle sale de reporter la K PIX-TV din San Francisco, a recomandat data de 1 decembrie deoarece crede că ar maximiza puterea de acoperire de către mass-media occidentală. Deoarece 1988 a fost an electoral în SUA, Bunn a sugerat că mass-media s-ar fi săturat să transmită știri postelectorale și atunci ar fi dornici să găsească o poveste proaspătă pentru a o transmite.

Bunn și Netter au stabilit că 1 decembrie este la suficient timp după alegeri și destul de înainte de sărbătorile de Crăciun, care a fost, de fapt, un loc mort în calendarul de știri și, astfel, momentul perfect pentru Ziua Mondială SIDA. La data de 18 iunie 1986, K PIX'S „Lifeline SIDA”, un proiect de educație comunitară, a fost onorat cu o Referirea prezidențială pentru inițiative ale sectorului privat prezentată de către președintele Ronald Reagan.

Alegerea temei 

De la începuturile sale până în 2004, ONUSIDA a condus campaniei Ziua Mondială SIDA, selectând teme anuale, în consultare cu alte organizații de sănătate la nivel mondial. Începând cu 2008, în fiecare an tema Zilei Mondiale SIDA este aleasă de Comisia Mondială SIDA după consultări ample cu oameni, organizații și agenții guvernamentale implicate în prevenirea și tratarea HIV/SIDA.

Pentru fiecare Zi Mondială SIDA, din 2005 până în 2010, tema va fi „Opriți SIDA. Păstrați-vă Promisiunea.”, cu o sub-temă anuală.

Această temă majoră este concepută pentru a încuraja liderii politici să își mențină angajamentul lor pentru a realiza accesul universal la prevenirea HIV/SIDA, tratament, îngrijire, sprijin până în anul 2010.

Această temă nu este specifică pentru Ziua Mondială SIDA, dar este folosită pe tot parcursul anului în eforturile de evidențire a CMS în creșterea gradului de conștientizare HIV/SIDA în contextul altor evenimente majore la nivel global, inclusiv Summit-ul G8. Campania Globală împotriva SIDA conduce, de asemenea, campanii „în țară” în întreaga lume, cum ar fi Student Stop AIDS Campaign, o campanie de sensibilizare la infecție destinată tinerilor din Marea Britanie.

Sursa foto: Pixabay/ ArtsyBee

Ti-a placut articolul?

Comentarii