Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:27 26 10 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Vicepreședintele CJC, Petre Enciu - „Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice”

ro

08 Sep, 2021 14:30 739 Marime text

Vicepreședintele CJC, Petre Enciu: „E devreme să emit opinii cu ce se va întâmpla cu administrația județeană (n.r. în contextul demisiilor miniștrilor USR PLUS). Nu suntem afectați de criza de la Centru. Continuăm colaborarea cu PNL. Mă înțeleg bine cu domnul președinte. Momentan, nu planează asupra mea vreun pericol de revocare. Există posibilitatea să fiu revocat. Dacă va fi o decizie a partidului nu voi ezita și îmi voi depune demisia”.

Petre Enciu a semnat marți contractul de proiectare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a ansamblului rupestru de la Murfatlar":

„Înainte de a realiza un studiu de fezabilitate, totul a fost realizat prin fonduri europene. Județul nostru atrage 2.300.000 lei pentru acest monument. Ne propunem să restaurăm aceste bisericuțe, să contruim situri, vom crea replici 3D ale bisericuțelor pentru că cetățenii nu vor avea acces. Este un monument extrem de important, datat din anul 1000. Proiectarea va dura 140 de zile. Am mari speranțe că proiectantul va obține la timp avizele. Este pasul cel mai important. Pentru lucrări trebuie să aplicăm pentru o nouă finanțare”, spune Enciu.

„La Ministerul Culturii se oprește tot. La Mozaic (n.r. Edificiului Roman cu Mozaic) lucrările sunt în întârziere. Am încercat să fac tot ca să se miște lucrurile. Următorul pas ar fi să mă apuc eu să fac studiu”, declară Enciu.

Petre Enciu, despre lucrările de restaurare a clădirii Muzeului de Istorie: „Am reluat licitațiile. Nu s-a prezentat nimeni. Am cerut o prezentare de preț. Clădirea trebuie renovată, că va fi în administrația noastră sau în administarrea Municipalității. Dacă mă întrebați pe mine, eu zic că Primăria se poate muta în locul MINAC. Muzeul are probleme cu depozitele. Au peste 4.000 de piese care sunt păstrate în condiții improprii, în clădirea muzeului. MINAC are nevoie de depozite generoase. Este oportun să se mute. Construim, găsim o soluție. Domnul președinte a emis o opinie cu care sunt de acord, o clădire unde sunt minele romane.”

Vicepreședintele, despre Cetatea Capidava: „Depinde de conducerea CJC. Aceea cetate a fost uitată de spectatori. Trebuie să ne mobilizăm și să organizăm evenimente să le aducem aminte iubitorilor de istorie că avem o mică bijuterie care trebuie vizitată. Am avut emoții. Am avut un audit de la Curtea de Conturi. Așteptăm să se închidă acest proiect și să începem să administrăm situl. Acel sit are nevoie și de un mini-restaurant, o cafetărie unde te poți relaxa, bea o cafea. Avem spații pentru așa ceva, este și păcat. Cred că ușor, ușor să-l facem celebru. Am discutat cu directorul MINAC să vândă bilete în comun cu Capidava și Topalu. Un lucru foarte important - trebuie indicatoare rutiere. Mă gândesc la un amplu proiect pentru marcarea tuturor obiectivelor turistice, incepând cu autostrada.”

„La Histria nu putem obține aviz de la mediu. Acel sit este înscris în Rezervația Deltei Dunării. Este protejat de Ministerul Culturii. Vrem să-l scoatem din biosfera Deltei Dunării și să primim aviz de la minister. Asta nu se poate face decât cu Hotărâre de Guvern”, a declarat Enciu.

„La Carsium m-am implicat și în partea tehnică. Avem un scanner la muzeu. Au tot suportul Consiliului Județean. Proiectantul de acolo lucrează cot la cot cu un reprezentant al Patrimoniului în scopul de a obține avizul de la Minister”, a precizat Enciu.


Petre Enciu, despre investițiile în sănătate: „110.000.000 euro pentru investiții. Peste 350 de paturi, UPU nou-nouță, paturi de arși, heliport, este o idee extrem de ambițioasă. Ne așteptăm la PNRR. Mă gândesc la un împrumut în cazul în care nu găsim bani din fonduri europene. Județul nu are o îndatorare așa mare. Eu aș apela și la astfel de finanțări.”

„La Teatrul de Vară din Mamaia avem un studiu de fezabilitate făcut de vechea administrație. Nu au găsit nicio ofertă pentru proiectul tehnic. Este vorba despre un proiect de reabilitare. Vrem să construim un Teatru de Stat. Un posibil amplasament ar fi pe terenul de la Palatul Copiilor sau Teatrul de Vară Soveja”, spune Enciu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii