Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 14 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu - „În ultimele luni, numărul infracțiunilor sexuale asupra minorilor a crescut”

ro

23 Jun, 2021 14:26 2381 Marime text
  • Invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE este magistratul Mihai Alexandru Stanciu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, live pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.

Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu: „Procurorii sunt tineri 25-40 de ani. Unii sunt la început de drum. aici este o unitate competitivă. Activitatea este una dinamică, sunt dosare simple, în sensul că nu au o miză apartea iar cele care sunt mai complexe se finalizează de regulă cu trimitere în judecată. Activitatea este foarte interesantă și pentru că magistrații vin an de an să faca stagii de practică dar și studenții.”

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, al doilea loc pe țară după Iași la trimiteri în judecată

„În ultimii 10 ani ne-am menținut. Nu numărul de dosare de trimitere în judecată este important ci calitatea actelor”, potrivit prim-procurorului Stanciu.

Magistratul Mihai Alexandru Stanciu, despre dosarele „îngropate”: „De regulă, dosarele care apucă să se învechească au o natură economică, financiar-contabilă deoarece probatoriul înseamnă strângerea de documente contabile astfel că în lipsa acestor documente nu se poate face o expertiză contabilă pe baza cărora se pot audia martori. Sunt chestiuni care durează.”

„Cele mai vechi dosare se situează la cinci ani vechime și reprezintă o prioritate pentru noi, încercăm să le soluționăm”, precizează Stanciu.

Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu, despre infracțiunile sexuale asupra minorului: „Datele statistice din România arată faptul că în ultimele luni, cazurile au crescut. Avem viol, acte sexuale cu un minor, coruperea sexuală etc. Parchetul General a înțeles importanța fenomenului și a fost emis un ordin pentru specializarea anumitor procurori. Avem o cameră specială pentru audierea victimelor minore. Audierea se efectuează după un protocol de interviu după modelul țărilor precum SUA, Canada etc.”

Magistratul, despre creșterea cazurilor de agresiuni asupra minorilor: „Sunt mai multe cazuri înregistrate. Trebuie să ne bucurăm că lumea sesizează aceste acte”.

Prim-procurorul Mihai Alexandru Stanciu, despre noile metode de înșelăciune: „Infractorii se bazează pe emoția victimelor. O excursie pe bani puțini sau împiedicarea unui rău eminent. Metodele sunt variate și o să se schimbe în permanență. Ei mizează pe captarea persoanei într-o poveste și menținerea ei până ce banii ies din patrimoniu. Sfatul meu este că victima să-și ia un răgaz, să analizeze situația și atunci se va prinde că este vorba despre un fals.”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii