Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:15 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Liderii SLN. „Ne face plăcere să avem membri de sindicat din toate zonele”

ro

17 Dec, 2021 13:28 1603 Marime text


Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) este deja un brand. A împlinit, anul acesta, 31 de ani de existență.

Este organizația care, tot de atâția ani, continuă să lupte pentru drepturile marinarilor români. Comitetul executiv de conducere este constituit din președintele Adrian Mihălcioiu, vicepreședintele Costică Stici și secretarul general Aurel Stoica, invitații ediției de vineri, 17 decembrie, ora 13,00, ai emisiunii „ZIUA-n amiaza mare”.

Sunt ofițeri de marină, sunt oamenii care preiau cazurile navigatorilor cu probleme, caută soluții, de cele mai multe ori le găsesc și le rezolvă. Și în 2021 au fost destule situațiile în care marinarii români au fost nevoiți să apeleze la ajutorul Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Problemele lor au vizat salarii neplătite de către armatorii străini, abandonarea în porturi, accidente de muncă, îmbolnăviri și chiar decese.

Nemaivorbind de pandemia de COVID-19, care a dat mari bătăi de cap marinarilor din toată lumea, sechestrați pur și simplu la bordul navelor din cauza interdicțiilor sanitare impuse la nivel mondial.

„Toți suntem fost navigatori”

„Lucrurile au evoluat (...) tehnica a evoluat, facem treabă cu oameni mai puțini”

Aceștia au precizat că, în anii 1990 erau aproximativ 11.000 navigatori, iar în sindicat 7.000.

„Cei care au probleme imediat sună la noi pentru că nu au unde să meargă în altă parte”

„Noi am organizat jocurile marinărești (,...) unde e o distracție pentru navigatori, pentru turiști și toată lumea care vrea să participe”, spune Costică Stici.

„Anul acesta ne pare rău că nu putem organiza serbarea pentru copii”

„Apar tot felul de (...) evenimente la bord. (...) suntem inundați de probleme. Au fost foarte multe probleme legale în România”

„Vom lucra în continuare. (...) personal esențial însemnă că oamenii care își fac treaba (...) călătoresc nu de plăcere, merg la un loc de muncă, nu ar trebui restrictionati în niciun fel. În Romania, de navigatori se cam uită, noi nu avem nave cu pavilion românesc”

„Ar trebui să avem o direcție a navigatorilor (...) cineva care să monitorizeze continuu situația”

„Navigatorii aduc, de undeva, din exteriorul țării, bani și îi cheltuiesc în România. Cred eu că este o contribuție importantă (...) și forța de muncă pentru navigatori. (...) Este nevoie de ofițeri (...) pe piața internațională”

„Când a apărut vaccinul anti-COVID (...) a făcut în așa fel încat au ridicat pe platforma STS-ului (...) după care navigatorul s-a programat pe platformă, în perioada când era acasă. (...) dacă a vrut”

„Ne face plăcere să avem membri de sindicat din toate zonele”

Cazuri de piraterie

„Au mai fost cazuri, (...) n-au atins navigatori români, sau cel puțin așa știu eu. Sunt, din nou se caută piraterie, zona se extinde. Este vorba despre acel Gold al Guineei”

„Chiar și amatorii care merg pe acolo își riscă echipajele pentru a luat țiței mai ieftin”





 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii