Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:11 21 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Directorul MINAC, Aurel Mototolea - „Cultura ajută la crearea unui brand”

ro

08 Jul, 2021 14:12 913 Marime text
  • Aurel Mototolea, directorul MINAC este invitatul nostru de astăzi la ZIUA LIVE, pe site-ul ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
  • Directorul MINAC ne vorbește despre proiectele culturale, despre șantierele arheologice din Dobrogea, dar și despre stadiul reabilitării clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Aurel Mototolea: „Cultura ajută la crearea unui brand. În acest context pandemic ne-am adaptat, am lucrat și de acasă și fizic. Noi avem și muncă de teren. Acolo este altceva. Este în aer liber. Partea de arheologie a lucrat normal. Expoziția a existat cu program redus, cu pauze de dezinfectare. Oamenii sunt interesați. La Constanța, când este vară, este un aflux mult mai mare de vizitatori. A fost o scădere semnificativă a vizitatorilor la Noapte Muzeelor. Față de alte muzee am fost cei mai vizitați. Cel mai mare număr de vizitatori este la Histria, în special vara.”

„Până ajungem să se reabiliteze clădirea muzeului, avem probleme cu acoperișul, ne plouă, sunt găuri. Muzeul trebuie reparat. Până în sezonul rece să nu se agraveze problema. Primul pas s-a facut. Putem să reparăm. Acum urmează o scurtă expertiză și stabilirea cuantumului pentru a intra în iarnă cu acoperișul reparat”, a declarat Mototolea despre reabilitarea muzeului.

„Sper ca din toamnă să avem în fiecare lună conferințe de presă. Să vorbim despre proiecte, probleme curente. Beneficiem de bani publici și trebuie să arătăm ce facem cu banii”, mai spune directorul MINAC.

„Pregătim două proiecte: Arheologie subacvatică și arheologie preventivă. La Cernavodă, se va amenaja o casă Hamangia. La Hârșova se va muta muzeul într-o clădire renovată din fonduri europene”, mai spune Aurel Mototolea.

„La Capidava vom scoate posturi la concurs. La Histria trebuie să avem o restaurare”, a declarat directorul MINAC.

„Plecările pe șantiere nu au date fixe. La Capidava este șantier-școală. Vin studenți de la București. Depinde de vreme”, spune directorul Mototolea.

Aurel Mototolea, despre MINAC: „Actuala clădire nu mai face față. Ar trebui construită o clădire de la 0. Aș face un muzeu numai de arheologie. Un muzeu al Dobrogei, al regiunii, reprezentativ. Un muzeu nu e o simplă clădire. Ai putea face un parc arheologic.”

Directorul MINAC, despre expoziția de la Barcelona: „Patrimoniul trebuie cunoscut. Am luat această decizie pentru ca mi se pare de bun simț. Avem Glykon-ul (n.r. Șarpele Glykon) -  este unicat, are un statut aparte. Este un eveniment unic la Barcelona, patronat de Casa Regală Spaniolă. 19 piese vor pleca în Spania. Nu ne jucăm cu patrimoniul.”

Ti-a placut articolul?

Comentarii