Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:32 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Despre audierea victimelor minore ale infracțiunilor sexuale, în Constanța

ro

20 Oct, 2021 14:15 1389 Marime text
  • Magistratul Giorgiana Violeta Apostol, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța ne vorbește astăzi la emisiunea ZIUA LIVE, despre cum sunt audiați copiii care au fost victimele unor infracțiuni sexuale de către anchetatori.
  • ZIUA LIVE poate fi urmărită pe site-ul nostru ZIUAConstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta, unde așteptăm și întrebările dumneavoastră.

Din păcate, sute de minori, adesea copii cu vârste fragede, sunt anual victime ale unor infracțiuni sexuale, ce includ violul, actul sexual cu un minor, dar și alte fapte pedepsite de legea penală.
 
Dată fiind natura infracțiunii, victimele unor astfel de infracțiuni sunt traumatizate, cu greu își mai pot reveni vreodată și au nevoie de mult sprijin, ajutor și empatie din partea celorlalți.
 
La Constanța, victimele minore ale infracțiunilor sexuale nu trebuie să treacă și prin calvarul de a fi audiate în prezența altor persoane străine, într-un birou rece, cu pereți gri, încărcat de dosare și aglomerat. 

„Camera a fost inaugurată în luna martie a anului în curs și tot atunci a fost dată și în folosință”


Întrebată ce prevede procedura, magistratul Giorgiana Violeta Apostol a spus că audierea poate fi făcută și de către un psiholog.

„În momentul în care este sesizată o astfel de infracțiune, organele de cercetare penale sunt obligate să anunțe parchetul.

Audierea se poate face și prin psiholog”


La audieri trebuie să participe procurorul sau polițistul.

„Fie procurorul, fie polițistul și, dacă minorul are o vârstă fragedă, poate sta în prezența părintelui sau a unui reprezentant legal” „Aceasta adaugă un stres și o presiune psihică față de ceea ce deja el a trăit”

„Minorul este audiat numai în prezența procurorului sau a organului de cercetare penală”

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii