Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:15 08 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare Constanța, despre problema stâlpișorilor ficși existenți (VIDEO)

ro

02 Nov, 2022 13:14 1099 Marime text

Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare Constanța, este invitatul de azi, 02 noiembrie de la ZIUA LIVE.  

În seara de 15 octombrie 2022, un puternic incendiu a distrus podul Palatului Arhiepiscopal al Arhiepiscopiei Tomisului, pe o suprafață totală de circa 800 de metri pătrați.

 Monument istoric arhitectural, a cărui construcție a fost finalizată între anii 1924-1931, Palatul Arhiepiscopal este situat în inima veche a Constanței, în vecinătatea ruinelor vechi de sute de ani, în Peninsula Constanța. Incendiul de la Palatul Arhiepiscopiei, însă, a venit pentru mulți dintre noi ca un semn ori, mai degrabă, ca un semnal de alarmă.
 
Situat în cea mai veche zonă a orașului, zonă supusă unei serii de experiemente în ultimii ani cu privire la implementarea unui regulament de acces menit să restricționeze accesul vehiculelor în perimetru, Palatul a fost nevoit să aștepte sosirea echipajelor de salvare și de stingere a incendiului, care erau blocate de stâlpișorii ficși! Acești stâlpișori îngrădesc definitiv accesul pe o serie dintre străzile din Peninsula Constanța.

În seara de sâmbătă, 15 octombrie 2022, pompierii s-au chinuit minute în șir să taie stâlpișorii ficși, pentru a putea ajunge la incendiu.
 
Cu toate acestea, incendiul de la Arhiepiscopie, în care numai Providența a făcut să nu existe victime, a atras atenția asupra gestionării situațiilor de urgență ce s-ar putea ivi în Zona Peninsulară.
 
Numeroasele monumente istorice din zonă, clădirile vechi, apropierea de Portul Constanța în care sunt operate inclusiv mărfuri periculoase, altitudinea joasă a Peninsulei față de restul orașului – toate aceste aspecte fac autoritățile în domeniu să privească mai degrabă cu îngrijorare când se pune problema unei situații de urgență în Peninsulă.
 
Pentru a afla exact cât de gravă se dovedește a fi o astfel de restricționare definitivă a accesului pe străzile din Peninsulă, ne spune Daniela Ghițoi, rezident al Zonei Peninsulare Constanța.

 
Totodată, Daniela Ghițoi este reclamant în procesele deschise de persoanele fizice pentru suspendarea și, ulterior, pentru anularea Regulamentului de acces în Peninsulă, administrator al grupului de Facebook „Zona Peninsulară – grup cetățenesc“, dar și membru fondator al Asociației TACT – Tomis Așa Cum Trebuie.
 
De asemenea, în cadrul emisiunii, aflăm o parte din răspunsurile pe care autoritățile locale le-au transmis rezidenților cu privire la problemele și întrebările legitime ridicate de aceștia prin prisma stâlpișorilor ficși, în contextul ivirii unei situații de urgență.

Daniela Ghițoi vorbește despre existența stâlpișorilor fixi din zonă. Misiunea pompierilor care au fost prezenț la incendiului de la Arhiepiscopie a fost îngreunată de existența acestora.
 

Au fost instalați prima dată când s-a finalizat prima fază a reabilitării străzilor din zona Peninsulară. De la acest proiect, anumite străzi au fost închise cu stâlpișori. Cel mai vizibil a fost când a intrat în vigoare regulamentul din 2018. Au fost instalați acești stâlpișori peste noapte, fără nici un fel de consultare.
 
Acel regulament a fost atacat în instanță. A urmat recursul pe suspendare când s-a pus și problema stâlpișorilor. S-a recunoscut că nu s-a ridicat. Rezidenții au explicat că sunt multe probleme cu drumurile blocate. Se recunoaște că în situații de urgență este o problemă, blochează drumul., a spus Daniela Ghițoi la ZIUA LIVE. 


Interviul integral poate fi urmărit aici 


Sâlpișorii nu au fost ridicați nici în 2021. 

În 2021, în ianuarie, a venit decizia definitivă. Acel regulament a fost anulat însă nici atunci stâlpișorii nu au fost ridicați. Se ridicau decât atunci când erau evenimente sau vizite de stat. În 2022 s-a votat un nou regulament de acces. , completează Daniela Ghițoi. 

Regulamentele în Zona Peninsulară au adus după ele multe restricții. 

Taxiurile în primul regulament esau prevăzute la autoturisme exceptate, în al doilea regulament nu sunt prevăzute deloc. În cazul primului regulament nu erau bariere. Îți poți asuma să intri pe interzis în situații de urgență, dacă nu ar exista o barieră. Cel care nu are permis își asumă și poate să rezolve o problemă de viață și de moarte.
 
În noul regulament, situația legată de proprietate asupra imobilului a fost foarte complicată. Erau foarte multe restricții care excludeau mulți rezidenți. , punctează Daniela Ghițoi la ZIUA LIVE. 


Daniela Ghițoi face precizări despre studiul de impact.  

Studiul de impact pleacă de pe situația de pe teren. Acest HCL care se bazează pe studiu de impact trebuie anulat. El nu respectă rigorile legii. Pentru fiecare restricție trebuie măsurat impactul. , mai precizează aceasta. 


Nu știam cât de grave sunt efectele instituite de acest regulament

Regulamentul trebuia să intre în vigoare pe 1 și a fost amânat două săptămâni. A intrat în vigoare pe 15. S-a judecat primul termen de suspendare cerut de persoanele juridice. Nu știam cât de grave sunt efectele instituite de acest regulament. , punctează membrul fondator al Asociației TACT – Tomis Așa Cum Trebuie.

Acești stâlpișori fixi continuă să existe.
 

Am văzut cum încurcă intervenția în teren a serviciului de urgență. Incendiul a fost localizat înspre strada Arhiepsicopiei. Prima mașină a intrat pe interzis s-a poziționat foarte aproape de foc și a blocat trecerea. Autospeciala a intrat pe la comandament. Focul s-a întins și era nevoie de încă o mașină. A fost afectată aproape toată mansarda. 800 de metri pătrați afectați. A doua autospecială a ocolit pe la comandament, a ocolit și a reușit să ajungă. , mai spune Daniela Ghițoi. 


O restricționare a traficului pentru protejarea unor vestigii nu există în lege

Acest HCL emis ar trebui să respecte legislația existentă. Dacă legea spune că se poate restricționa traficul în anumite condiții (exemplu restricții de greutate). Se poate implementa, este legală. Din păcate, o restricționare a traficului pentru protejarea unor vestigii, nu există în lege. , adaugă Daniela Ghițoi. 

  În caz de calamitate, salvatorii trebuie să aibă căt mai multe posibilități de acces 

 
În cazul unui cutremur, o clădire poate cădea peste o stradă. Se pot întâmpla diverse dezastre. Dacă ar avea loc o explozie în Port sau degajare de gaze iritante și ni s-ar spune că trebuie să plecăm, ar fi foarte dificil. Sunt foarte puține căi de evacuare și nu știm cum am putea să le folosim dacă sunt blocate. În caz de calamitate, salvatorii trebuie să aibă căt mai multe posibilități de acces și noi să ne putem evacua rapid, în condiții de siguranță. Să nu rămânem blocați! , spune Daniela Ghițoi. 


 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii