Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Când ar putea deveni Constanța un hub atractiv din punct de vedere economic, turistic și cultural? Prefectul Coșa ne răspunde (VIDEO)

ro

14 Dec, 2022 14:25 1570 Marime text
Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa este invitat la ZIUA LIVE.

Acesta vorbește despre speța Schengen și despre boicotul companiile din Ministerul Transporturilor dar și a unor oameni de afaceri privați care au luat decizia să își mute conturile de la băncile austriece.

Tot la ZIUA Live discutăm despre când ar putea deveni Constanța un hub atractiv din punct de vedere economic, turistic și cultural, care să preia fluxul investitorilor și să ducă astfel, implicit, la dezvoltarea județului, despre sondajele realizate în această perioadă de PNL Constanța, în cadrul cărora este testat și numele prefectului în perspectiva alegerilor din 2024, precum și despre rolul Prefecturii în cadrul OMD Constanța – Mamaia.

Interviul integral poate fi urmărit aici 

 

Prefectul Coșa vorbește despre nereușita României de a intrat în Spațiul Schengen.
 
 

Toate criteriile tehnice au fost îndeplinite. Din punct de vedere legislativ, toate condițiile au fost îndeplinite de România. A fost o decizie a Austriei, inexplicabilă. Rămâne ca noi să ne facem treaba. Când se va ajunge la un nou vot să nu mai existe nici o opinie contrară aderării noastre la spațiul Schengen.Oricât de frustrant ar fi votul Austriei, trebuie să judecăm la rece. Viitorul României depinde de noi., spune Coșa la ZIUA LIVE. 

 
Se anunță un boicot la adresa Austriei. Românii nu mai alimentează la OMV, nu mai pleacă în vacanță în Austria. Ce e de făcut?
 

Noi îi vedem pe românii care anunță că boicotează. Nu trebuie să ne urcăm pe trendul de nemulțumiri al votului Austriei. Austria e un stat european. În urmă cu o lună, poate am fi dorit să boicotăm Olanda. Mereu va apărea o nemulțumire. Și alte state din UE au trecut prin fapte similare. A fost un derapaj al unor indivizi din Austria.


Dacă o personaă nu dorește să cumpere produse austriece, e dreptul ei. Dar la nivel de stat nu cred că ne permitem un boicot și nu cred că este indicat., a mai precizat prefectul. 

Pe de altă parte, potrivit unui sondaj de opinie CURS comandat de PSD și realizat între 9 și 11 decembrie pe un eșantion de 1.088 de respondenți de peste 18 ani, principalul vinovat pentru eșecul aderării la Schengen este Klaus Iohannis. 

Sondajul a fost făcut cu profesionalism. Sunt aspecte asupra cărora trebuie să ne aplecăm. Dacă cei 300.000 de constănțeni și-ar consulta fișa postului nu știu câți ar fi afectați de votul. Nu trebuie să ne raportăm negativ la o țară.
 
Când se vor promulga măsurile de trecere peste criza energetică, problema investițiilor, când se vor rezolva probleme din traiul de zi cu zi a românilor se vor rezolva aceste frustrări.


Se realizeză în această perioadă de către PNL Constanța, în cadrul cărora este testat și numele prefectului în perspectiva alegerilor din 2024.

Ne aflăm la jumătatea unui ciclu electoral. Toate persoanele care ocupă funcții de vizibilitate sunt testate, în funcție de cum percepe populația că și-au făcut treaba. Acest sondaj este un punct 0. În ceea ce mă privește, jobul meu este de defiscalist, sunt în Prefectură pentru că am primit o propunere de la un fost fiscalist. Nu am nici un gând pentru ce înseamnă 2024. Lucrurile din fișa postului sunt cele pentru care suntem plătiți., a spus prefectul. 

 Prefectul vorbește despre candidatura la CJC.  

Nu mă preocupă candidatura la CJC în acest moment. Nu mă preocupă această variantă.,  a spus Coșa la ZIUA LIVE. 

 
Așteptăm cu toții ca județul nostru să atenueze diferențele pe partea de dezvoltare, de infrastructură, să devenim interesanți pentru dezvoltatori.
 

Venitul mediu e de 3300 de lei pentru salariați. La Constanța sunt mulți navigatori, cu venituri peste medie. Sunt oameni care obțin venituri din arendă sau drepturi intelectuale. Dacă ne uităm pe statistici în ceea ce privește cheltuiala bănească medie avem 4700 de lei la Constanța. Acum depinde de fiecare edil de cum reușește să-și apropie investitori.

Ar fi fost frumos ca activitatea demarată de Goidea în Portul Constanța să poată continua. El a fost cel care a adus bani în Portul Constanța. Nu cred că faptul că se schimbă conductele pe Lăpușneanu alungă investitorii din Constanța. , mai punctează prefectul. 

 Nu cred că putem vorbi de Constanța ca un faliment


Se va găsi și un teren pentru un parc industrial. Mă voi interesa și eu. Nu cred că putem vorbi de Constanța ca un faliment. Întotdeauna există rectificări bugetare. Nu putem vorbi de un oraș în faliment, mai ales în cazul Constanței., mai adaugă prefectul. 

 

  Situația a fost complicată și iarna aceasta și cea trecută. Însă furnizorii de energie termică au reușit să depășească situația.  Dacă se va solicita sprijinul Prefectului, vom face tot ce se poate. , mai punctează prefectul la ZIUA LIVE. 

Prefectul vorbește și despre refugiați.

 Sunt 9000 de refugiați ucraineni pe teritoriul județul Constanța. Cauza creșterii numărul de refugiați sunt condițiile meteorologice. Fug de iarnă. , spune prefectul. 



Din punct de vedere al Prefecturii, unde s-a intervenit din punct de vedere al autorizațiilor de construire din județ
 

Prefectura intervine pentru a se asigura un echilibru. Sunt acele autorizații de construire de la Cumpăna, unde nu s-a respectat legialția de construire. Avem la Corbu atacate două autorizații de construire. Avem 3 sau 4 solicitări la Năvodari.

Mă refer la proiectele imobiliare din Mamaia Nord- Năvodari. Vom solicita anularea unor autorizații de construire.  Paleta este destul de largă. 

Va fi un comandament în timul sărbătorilor de iarnă? 

Nu îmbrățisez termenul de comandament. Rolul nostru e de a susține siguranța cetățenilor. În ceea ce privește petardele, toate instituțiile desfășoară activități în acest sens. S-au sancționat cei care comercializau și sancționau astfel de produse. Va exista un Colegiu Prefectural unde fiecare instituție își va prezenta planul de acțiune. , mai spune Silviu Coșa. 



Citește și: Iohannis anunță că România nu va ataca vetoul Austriei în chestiunea Schengen la Curtea Europeană de Justiţie (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii