Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internaţională a aviaţiei civile, marcată la data de 7 decembrie

ro

07 Dec, 2023 08:43 819 Marime text
foto: Pexels La 7 decembrie 2023 este marcată Ziua internaţională a aviaţiei civile cu scopul creşterii gradului de conştientizare publică a importanţei aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a lumii şi pentru evidenţierea rolului Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile în promovarea siguranţei şi eficienţei transporturilor aeriene internaţionale, conform https://www.un.org/en/observances/civil-aviation-day.

Rezoluţia A29-1 din 1994 a Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (ICAO) a hotărât marcarea zilei internaţionale a aviaţiei civile la data de 7 decembrie, fiind recunoscută, din anul 1996, prin Rezoluţia 33/51 a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

La fiecare cinci ani, concomitent aniversării ICAO (2014, 2019, 2024, 2029 etc), Consiliul ICAO hotărăşte tema pentru aniversarea specială privind Ziua internaţională a aviaţiei civile. Astfel, între aceşti ani, reprezentanţii Consiliului aleg o singură temă pentru întreaga perioadă de patru ani. În 2019, Consiliul a stabilit marcarea până în 2023 a zilei în cadrul tematicii ''Continuarea inovării pentru dezvoltarea aviaţiei globale'', prin care se urmăreşte sublinierea angajamentului acestei industrii pentru adoptarea soluţiilor inovative şi a tehnologiilor pentru a răspunde provocărilor şi oportunităţilor în sectorul aviaţiei, conform portalului https://www.un.org/en/observances/civil-aviation-day.

Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile este agenţie specializată a sistemului ONU şi se ocupă de elaborarea principiilor şi codifică tehnicile de navigaţie aeriană la nivel internaţional. A fost creată în 1944, pentru a promova dezvoltarea în condiţii de siguranţă a aviaţiei civile internaţionale în întreaga lume. Sediul general al agenţiei se află la Montreal (Canada).

România a aderat, în 1965, la Convenţia privind Aviaţia Civilă Internaţională, devenind, prin Decretul nr. 194 din 24 aprilie 1965, stat contractant ICAO. Atribuţiile autorităţii aeronautice naţionale au fost actualizate cu prevederile Convenţiei de la Chicago şi ale Anexelor aferente. În 1980, s-a desfăşurat în România prima reuniune ICAO organizată în estul Europei.

 Sursa: Agerpres.ro 



Citește și:

MAIDiscursul ministrului Cătălin Predoiu cu ocazia evenimentului prilejuit de intrare în dotarea flotei aeriene a Inspectoratului General de Aviație a primelor elicoptere Black Hawk (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii