Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de Nawrez, celebrată în avans de comunitatea tătară. Fostul deputat Amet Varol este iniţiatorul legii dedicate sărbătorii primăverii

ro

19 Mar, 2018 00:00 2372 Marime text

La Palatul Copiilor din Constanţa s-a desfăşurat un eveniment cu o încărcătură aparte, spectacolul dedicat Nawrez-ului, sărbătoare tradiţională, asemănătoare Paştelui, pe care fiecare membru al comunităţii tătare o celebrează în fiecare an, pe 21 martie.
 
La acest eveniment a participat, alături de copiii care au interpretat frumoase colinde specifice Nawrez-ului şi de alţi invitaţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, cu rang de subsecretar de stat, Varol Amet. Acesta, în calitate de deputat în legislatura 2012-2016, a iniţiat proiectul Legii 333, adoptată pe 25 noiembrie 2015, conform căreia ziua de 21 martie devine zi oficială de sărbătoare pentru minoritatea tătară din România.
 
În cuvântul său, Varol Amet a subliniat importanţa acestei sărbători în contextul efortului general al comunităţii tătare de păstrare, de reînviere, de aducere în actualitate a tradiţiilor cultural-religioase, precizând că Nawrez-ul, sărbătoare a primăverii şi a anului nou, este asemănătoare cu sărbătoarea creştină a Paştelui: femeile fac curăţenie în casă şi pregătesc cele mai bune bucate, vopsesc ouă în trei culori (roşu, galben şi verde), bărbaţii merg la geamie, iar copiii, drept răsplată pentru colinde, primesc dulciuri şi bani.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii