Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:02 27 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua de 16 mai în istorie A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW

ro

16 May, 2022 10:42 490 Marime text
Hidrocentrala Porțile de Fier I , foto: Wikipedia.org
La data de 16 mai 1972, a fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964.


Hidrocentrala Porțile de Fier I  este cea mai mare hidrocentrală de pe fluviul Dunărea și are o putere instalată de 1.166,4 MW. În aval există și hidrocentrala Porțile de Fier II, cu puterea instalată de 251,2 MW. Ambele hidrocentrale sunt exploatate în parteneriat cu partea sârbă, centralele română și sârbă la Porțile de Fier I cumulând 2160 MW, iar cele de la Porțile de Fier II cumulând 500 MW; debitul maxim instalat a centralelor este de 8.700 m³/s. Centrala Porțile de Fier I este amplasată la 15 km amonte de orașul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Porțile de Fier II la 60 km în aval.

Navigația pe Dunăre este asigurată prin ecluze realizate pe ambele maluri la ambele obiective, ele având împreună o capacitate de trafic de 52,4 milioane tone/an pentru ecluzarea pe câte un sens și 37,2 milioane tone/an pentru ecluzarea în ambele sensuri.

Sistemul Porțile de Fier I este una din cele mai mari construcții hidrotehnice din Europa și cea mai mare de pe Dunăre.

Lacul său de acumulare cu un volum de peste 2.200 milioane mc se întinde de la baraj până la confluența cu râul Tisa. Lacul cuprinde în principal zona Defileului Dunării, cel mai mare defileu din Europa, cuprins între localitățile Baziaș și Orșova. Zona Porțile de Fier are un bogat potențial arheologic, istoric și turistic. Pentru protejarea habitatului său natural deosebit, regiunea defileului Dunării a fost inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier. Turbinele originale au fost construite de către LMZ Leningrad, dar ulterior construcția acestora a fost licențiată de UCM Reșița., scrie wikiepdia.org. 

Regiunea Defileului Dunării reprezintă una din cele mai pitorești și atractive zone turistice, atât prin frumusețile naturale ale regiunii cât și prin monumentele istorice datând din perioada Imperiului Roman. Ruinele castrului roman Drobeta și ale podului construit de împăratul roman Traian peste Dunăre sunt numai câteva din atracțiile oferite de Muzeul Porțile de Fier din orașul Drobeta Turnu-Severin.


Ziua de 16 mai în istorie 

1204: Menționarea populației ortodoxe din Dieceza de Oradea. Papa Inocențiu al III-lea cerea episcopului de Oradea să accepte pentru această populație, probabil români, subordonarea direct Scaunului Apostolic.

1204: Balduin al IX-lea, Conte de Flandra este încoronat ca primul împărat al Imperiul Latin de Constantinopol.

1527: În Florența, Familia Medici este expulzată a doua oară de la putere și din oraș. Sub influența lui Niccolò Capponi și a lui Filippo Strozzi, o republică va fi înființată din nou.

1605: Camillo Borghese devine Papa Paul al V-lea. El va apăra privilegiile Bisericii la maximum.

1770: Maria Antoaneta (14 ani) s-a căsătorit cu viitorul rege al Franței, Ludovic al XVI-lea (15 ani).

1792: A fost inaugurat Marele Teatru La Fenice („Teatrul Fenix”) din Veneția cu o operă de Giovanni Paisiello.

1812: A fost semnată Pacea de la București prin care se încheia războiul ruso–turc (1806–1812). Jumătatea de est a Moldovei ce avea să fie denumită Basarabia, intră în componența Rusiei.

1832: Juan Godoy descoperă aflorimentele bogate în argint din Chañarcillo, provocând goana după argint din Chile.

1836: Edgar Allan Poe, celebru poet american, se însoară cu verișoara sa de numai 13 ani, Virginia.

1881: Compania germană Siemens & Halske pune în funcțiune la Berlin primul tramvai electric din lume.

1920: La Roma, Papa Benedict al XV-lea a canonizat-o pe Ioana d'Arc, care a căpătat statutul de sfântă.

1929: La Hollywood, California are loc prima ediție Academy Awards (Oscar).

1966: Bob Dylan lansează albumul Blonde on Blonde, care este privit ca primul album dublu din istoria rockului.

1966: Partidul Comunist Chinez emite "notificarea din 16 mai", marcând începutul Revoluției Culturale.

1969: Sonda spațială sovietică Venera 5 aterizează pe Venus și trimite date despre atmosferă.

1972: A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964.

1974: Prin noua Constituție a Iugoslaviei, Iosip Broz Tito în vârstă de 82 de ani este numit președinte pe viață.

1975: Alpinista niponă Junko Tabei a devenit prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

1990: A fost înființat Serviciul de Protecție și Pază.

1990: A luat ființă prima societate pe acțiuni din România - după Revoluția din decembrie 1989.

1991: Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit se adresează unei sesiuni comune a Congresului Statelor Unite. Ea este primul monarh britanic care se adresează Congresului SUA.

1997: Sub conducerea lui Laurent-Désiré Kabila, rebelii reușesc să-l răstoarne pe dictatorul Mobutu Sese Seko, președintele Zairului, care fuge din țară.

2002: După zece ani de la stingerea din viață a actriței Marlene Dietrich autoritățile Berlinului i-au acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Berlin.

2005: Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le ofera posibilitatea de a candida la funcții politice.


Sărbători

Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit (calendar ortodox; greco-catolic)
Sf. Mc. Nicolae din Mezov (calendar ortodox)
Sf. Cuv. Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei (calendar ortodox)

Ziua biografului

Mulţi oameni nu sunt conştienţi de câtă muncă depune un biograf. Tocmai de aceea există Ziua biografului! Această zi specială sărbătoreşte istoria biografilor, interpretată ca o formă de artă literară clasică, şi încurajează oamenii să scrie biografii pentru a afla lucruri din vieţile altor oameni.
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii