Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Armatei Române, sărbătorită pe 25 octombrie. Ce semnificație are această zi?

ro

25 Oct, 2023 08:44 1300 Marime text
În fiecare an, pe data de 25 octombrie, românii din întreaga țară sărbătoresc cu mândrie Ziua Armatei Române. Această zi de sărbătoare marchează un moment istoric extrem de important pentru poporul român- eliberarea țării de sub ocupație străină.

Este o ocazie de a omagia curajul, sacrificiul și eforturile a peste jumătate de milion de militari români care au luptat pentru libertate și independență, precum și pentru a rememora idealurile și valorile care au ghidat această luptă.

Data de 25 octombrie a devenit un simbol al rezistenței românești și al victoriei asupra ocupației horthyiste. În anul 1944, datorită victoriei de la Carei, militarii români au reușit să elibereze Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă. Această eliberare a adus cu sine și revenirea unor teritorii, precum Careii Mari și Satu Mare, sub suveranitatea României. În total, peste 525,000 de militari români au luat parte la această luptă eroică, iar dintre aceștia, 58,330 au plătit prețul suprem, fie pierzându-și viața, fie fiind răniți sau dați dispăruți. 

Ziua Armatei Române a fost instituită ca sărbătoare națională în anul 1959, prin Decretul nr. 381. De atunci, în fiecare an, în această zi, țara noastră comemorează și celebrează curajul și sacrificiul soldaților români care au luptat pentru libertate și integritate teritorială.


Citește și:

Știri ConstanțaZiua Armatei Române, marcată printr-un eveniment la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii