Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:04 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zile caniculare la malul mării! Recomandări importante privind protecția constănțenilor pe timpul caniculei

ro

08 Aug, 2022 12:55 1009 Marime text
Zile caniculare, foto: PMC Zile caniculare la malul mării!

Meteorologii au emis cod galben de caniculă și disconfort termic valabil de  astăzi de la ora 12:00 și până mâine seară la ora 21:00.  

În intervalul menționat, în Dobrogea, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși, pe arii relativ extinse, pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 34 și 37 de grade, mai scăzute pe litoral și în deltă (30-33 de grade), iar cele minime vor fi cuprinse între 18 și 24 de grade., precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial.
 
Direcția Generală Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța va asigura:

-Funcționarea permanentă a cișmelelor publice cu apă potabilă;
-Funcționarea fântânilor arteziene existente, în special în timpul zilei, pentru menținerea umidității aerului;
-Stropirea cu apă a bulevardelor și străzilor principale, în special în locurile aglomerate pentru menținerea umidității aerului;
-Stropirea spațiilor verzi din parcuri pentru menținerea umidității aerului;
-Funcționarea în bune condiții a toaletelor publice și executarea controalelor privind respectarea măsurilor igienico-sanitare;
-Executarea dezinsecțiilor și dezinfecțiilor pe teritoriul municipiului;
-Asigurarea serviciilor publice de salvare acvatică-salvamar și posturi de prim ajutor.  

 
Pentru protejarea stării de sănătate a populației, la solicitarea Primăriei Constanța, vor interveni și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și în aproape 90 de unități beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale.

De asemenea, pentru protejarea stării de sănătate pe timp de caniculă, reprezentanții Biroului Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență vă recomandă recomandă să evitați expunerea prelungită la soare, în special, în intervalul orar 11:00 – 18:00, iar în cazul deplasărilor este indicată folosirea mijloacelor de protecţie (pălării, umbrele, ochelari de soare) și purtarea hainelor largi, deschise la culoare.

De asemenea, este recomandată hidratarea cu lichide menținute la temperatura camerei sau ceaiuri calde.Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; iar ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită., mai transmite sursa citată. 

Puteți semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:
  • Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;
  • Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205 și 0341/922;  
  • Dispecerat Biroul Apărare Civilă, Sănătate și Securitate în Muncă și Situații de Urgență – 0737552271. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii