Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:41 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România

ro

16 Apr, 2024 15:57 547 Marime text
Sursa foto: Pixabay




 
  • Vladimir Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România: cine este diplomatul Vladimir Lipaev?

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a numit pe Vladimir Lipaev în funcţia de ambasador al țării în România. Decretul corespunzător a fost publicat pe portalul oficial al informațiilor juridice, potrivit știripesurse.ro.

"Se va numi Vladimir Gheorghievici Lipaev în funcţia de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România" - se arată în document. Printr-un alt decret, șeful statului rus l-a eliberat din această funcţie pe Valeri Kuzmin. Pe 17 martie, Ministerul de Externe al României l-a convocat pe ambasadorul Valeri Kuzmin din cauza reacției Ambasadei la cererea recentă a Parlamentului European de a returna României aurul transferat Imperiului Rus în anii 1916-1917. După vizita efectuată la minister, Kuzmin a declarat că acesta a fost "cel mai vag demers" din timpul activităţii sale în România. De asemenea, a presupus că are legătură cu "activitatea informaţională a ambasadei". Anterior, diplomații ruși au cerut renunțarea la "visele fără perspectivă și declarațiile zgomotoase" despre întoarcerea aurului în România. Amintim că, anterior, UE a acuzat Rusia de furtul aurului românesc.

Cine este Lipaev?

Lipaev, născut în 1959, a lucrat pentru Ministerul rus al Afacerilor Externe din 1981. Potrivit datelor oficiale, el a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova și a ocupat funcții atât în capitala rusă, cât și în străinătate, inclusiv în Norvegia și Germania, și vorbește limbile engleză, germană și franceză.

 Lipaev a fost numit ambasador în Estonia la sfârșitul anului 2021.
 
În 2023, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că a retrogradat nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și l-a expulzat pe ambasadorul estonian din țară.
Ministerul estonian de Externe a răspuns cu aceeași măsură, expulzându-l pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev, scrie Novaia Gazeta.
 

Citește și
 
Putin a decretat zi de doliu național pentru duminică. A mai dat asigurări că autorii atacului au fost arestați
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii