Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viata scurtata inainte de pensionare

ro

09 Feb, 2008 00:00 3002 Marime text
1202504468.jpg

Un accident de munca, soldat cu moartea unui om, a avut loc, zilele trecute, pe santierul de la Gara Constanta * Firma in ograda careia s-a produs nenorocirea este SC Constructii si Lucrari Speciale SA, al carei director general si administrator este Marian Caciuloiu

Victima acestui accident a fost seful de echipa, Gavril Cazac. Era angajat de peste 30 de ani in constructii, iar de la acest loc de munca astepta sa iasa la pensie, la sfarsitul anului 2010. Tragicul eveniment, a carui victima a decedat pe loc, a venit ca un fulger asupra tuturor angajatilor, dar si asupra conducerii firmei, care, in urma cu ceva luni, a fost sanctionata de catre inspectorii de munca. "Accidentul s-a produs in cadrul SC Constructii si Lucrari Speciale SA. Decedatul se numeste Gavril Cazac, de 56 ani, de profesie sudor. Ceea ce cunoastem pana in acest moment este faptul ca victima lucra la cofrarea unei placi la trei-patru metri inaltime, de unde a cazut in cap si a decedat pe loc", a declarat inspectorul-sef adjunct al ITM Constanta, Marian Becheanu. Conform spuselor acestuia, firma SC Constructii si Lucrari Speciale SA s-a mai confruntat cu astfel de probleme, dar nu atat de grave. "Colegii mei si procurorii au mers si au luat declaratii de la locul accidentului, urmand ca pe viitor sa putem trage la raspundere vinovatii. Aceasta firma este una din cele mai serioase in domeniu si nu cred ca isi permitea sa angajeze la negru, mai ales ca au mai avut incidente in munca si au suportat consecintele", a mai precizat Becheanu.

Nimeni nu poate declara nimic

La o zi dupa accident, pe santierul de la Gara era liniste. Muncitorii stateau degeaba si nimeni nu dorea sa vorbeasca despre ceea ce a patit colegul lor. Raspunzatorii de santier nu au dorit sa vorbeasca despre eveniment, sustinand ca "s-a schimbat tura". "Nu va putem da nicio declaratie cu privire la ce a fost, pentru ca nu noi am fost aici, ci colegii nostri. Asteptam rezultatele autopsiei si sa vedem cum de s-a ajuns aici. Gavril era unul dintre cei mai buni meseriasi de pe santier si regretam cele intamplate", a replicat unul din angajatii SC Constructii si Lucrari Speciale SA, aflat la locul accidentului. Societatea in cauza a contractat lucrarea de la SC Athena SA, detinatoarea proiectului. Nici reprezentantii firmei nu au fost de gasit, deoarece se asteapta un raspuns oficial. "Nu va poate da nimeni nimic acum, si nici de facut poze nu puteti, deoarece asa am primit ordine de la sefi. Daca-i sunati, e foarte posibil sa nu-i gasiti, ca nu stau de vorba cu presa. Se feresc de declaratii, deoarece, dupa incidentul de ieri, televiziunile au dat relatari false, ale unor oameni care nici nu lucrau aici", a venit replica unui alt angajat al firmei de constructii.

"Suferea, de ceva vreme, de inima si evita sa mearga la doctor"

In incercarea de a afla cat mai multe amanunte despre conditiile in care a decedat Gavril Cazac, am vrut sa stam de vorba cu familia. Sotia nu a putut spune nimic, dar colegii, veniti la priveghi, au povestit cele intamplate. Au acceptat sa vorbeasca numai sub protectia anonimatului si s-au declarat indignati de felul in care a fost relatata moartea sefului lor in mass-media. "Eu am fost primul care am alergat catre el cand am auzit strigatul. Nu au trecut mai mult de 30 de secunde pana cand a murit. Imaginea era groaznica, deoarece erau bucati desprinse din scalp si imprastiate pe beton. Sigur ca purta echipament de protectie, dar pe schela unde era in acel moment nu exista posibilitatea de ancorare", a precizat unul dintre colegii lui Gavril Cazac. Un alt coleg ne-a spus, smerit si resemnat, ca "asa a fost sa fie. Seful avea experienta mare, toti ne bazam pe el. Eu cred ca a suferit un atac la inima, suferea de ceva vreme si evita sa mearga la doctor". Si vecinii s-au aratat intrigati, mai ales ca Gavril se pregatea de pensionare. "Mai avea doi ani pana la pensie, pana la varsta de 56 de ani nu a lucrat o singura zi la negru", a declarat una din vecine.

Neconcordanta in acte

Actele de la Cimitirul Central arata ca ora la care s-a ridicat cadavrul a fost 14.20, in timp ce realitatea contrazice acest lucru. "La 14.15 minute inca vorbea cu mine. Peste trei minute era mort, iar Ambulanta si Politia au venit in 20 de minute. Cadavrul a fost ridicat de lucratorii de la Morga pe la 16.30. Deci e gresita informatia de la Morga", a concluzionat colegul lui Gavril Cazac.

Scris de: {autor}Elena STERIAN{/autor} {autor} Marian BANICA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii