Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru pensionari! Aceștia ar putea primi bani pentru călătoriile neefectuate de care beneficiază, conform legii

ro

19 Oct, 2023 16:16 1103 Marime text


Sursa foto: Pexels 
  • Pensionarii ar putea primi bani dacă nu au efectuat călătoriile reduse de care beneficiază anual, prevede o propunere legislativă depusă la Parlament de un grup de deputaţi PNL, potrivit Agerpres

Propunerea legislativă prevede completarea art.1 din Legea nr.147 din 26 iulie 2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern.

Potrivit acesteia, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de un total de șase călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a Il-a, la transportul intern în comun, între localităţi, menționează aceeași sursă.
 
Călătoriile care nu au fost efectuate în cursul anului vor fi compensate în bani, care vor fi viraţi beneficiarilor odată cu plata primei pensii a anului următor.

Calculul compensaţiei se stabileşte prin Ordin al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale

Conform Agerpres, călătoriile simple pentru pensionari, cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru trenuri regio R şi trenuri interregio IR fără regim de rezervare clasa a Il-a sau pentru mijloace de transport intern, auto ori naval, vor fi asigurate atât de unităţile cu capital de stat, cât şi de societăţile comerciale cu capital privat, mai prevede proiectul care a fost depus la Senat, ca primă cameră sesizată.

"Iniţiativa legislativă vine în sprijinul persoanelor vârstnice, aceştia confruntându-se cu o multitudine de probleme, cele mai importante fiind legate de nivelul scăzut al veniturilor. Pe lângă acestea, pensionarii se mai confruntă şi cu un grad de sănătate precar, lipsa medicamentelor, asistenţă socială slabă", argumentează iniţiatorii în expunerea de motive, potrivit sursei. 


Citește și
Ajutoare pentru încălzire. Până când se pot depune cererile. Acte necesare

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii