Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:09 16 07 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veste bună pentru bugetari! Salariaţii care ocupă încă o funcţie prin cumul beneficiază de ambele concedii de odihnă (document)

ro

12 Mar, 2019 00:00 3693 Marime text
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.
 
În prezent pot fi ocupate prin cumul de funcţii posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiile de specialitate artistică, potrivit art. 29 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază. Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate.
 
Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula în condițiile legii mai multe contracte individuale de muncă beneficiază de concediu de odihnă și indemnizație de concediu aferente numai la funcția de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată.
 
Pe de altă parte, potrivit cadrului legal general în materia legislației muncii, respectiv Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor și nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Astfel, potrivit Codului Muncii, salariații care cumulează mai multe contracte individuale de muncă au dreptul la concediu anual de odihnă și indemnizația aferentă pentru fiecare dintre raporturile juridice pe care le-a încheiat.
 
Având în vedere cele de mai sus, prevederile art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 contravin dispozițiilor cadrului general instituind un regim discriminatoriu pentru salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.
 
Prin acest act normativ, se propune abrogarea art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază. În acest fel, se elimină discriminarea salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare față de salariații din mediul privat, în ceea ce priveşte drepturile și obligațiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de muncă.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii