Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:40 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Bănescu „Arhiepiscopul Teodosie are dreptul să se exprime liber pe orice temă, strict personal şi nu în numele BOR”

ro

09 Feb, 2022 13:50 1543 Marime text


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat miercuri, 9 februarie, că Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, are dreptul să se exprime liber pe orice temă, dar strict personal şi nu în numele Bisericii Ortodoxe Române, care comunică prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia.

Bănescu spune că reacţia survine în urma „cererilor de poziţionare a Patriarhiei Române faţă de recentele afirmaţii apologetic-admirative faţă de preşedintele Vladimir Putin ale arhiepiscopului Teodosie", potrivit AGERPRES.

„Aşa cum deja se ştie, arhiepiscopul Teodosie obişnuieşte să se pronunţe „sui generis" inclusiv pe teme extra-bisericesti. În virtutea autonomiei eparhiale de care se bucură şi pe care alege să o folosească adesea în mod original, are desigur dreptul să se exprime liber pe orice temă, fără ca asta să însemne că se exprimă în numele BOR, ci în nume strict personal. Mai ales atunci când îşi exprimă preferinţe sau varii afinităţi în legătură cu anumite persoane", a transmis Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a subliniat că „BOR comunică public în plan decizional şi la nivelul orientării sale instituţionale doar prin Sfântul Sinod şi prin Cancelaria acestuia, nu printr-un anumit ierarh".

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a declarat la un post de radio că preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, nu e atât de negru cum îl prezintă toată lumea în această perioadă, pentru că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Athos şi Ierusalim. Ierarhul a mai spus că Putin a făcut mai multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător. 

foto: Facebook/ Preot Eugen Tănăsescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii