Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vânt puternic, la Constanța. Ce trebuie să faci dacă îți cade un copac pe mașină

ro

18 Sep, 2022 12:58 2090 Marime text

În cursul zilei de duminică, 18 septembrie, mai mulți copaci au fost puși la pământ de către vântul puternic, în municipiul Constanța. Din nefericire, copacii au cazăut și peste autoturismele constănțenilor. 



Ce trebuie să facă o persoană dacă se trezeşte cu un copac pe maşină



Şoferii trebuie să plătească anual o poliţă de răspundere civilă auto, dar asigurarea aceasta nu prevede despăgubiri pentru cazurile în care maşina a fost avariată în urma unor fenomene naturale, în cazul de faţă, furtună. Dacă maşina a fost avariată de un copac căzut, oamenii pot da în judecată primăria sau administratorul străzii, asta pentru a recupera daunele.



Dacă există încheiată o poliţă de asigurare CASCO, lucrurile sunt mult mai simple. În acest caz, tot ce trebuie să facă o persoană este să anunţe compania de asigurări care a emis poliţa de cele întâmplate, iar agenţii vor veni, vor evalua duna şi vor repara maşina în cel mai scurt timp.

 Caz concret


 
Un astfel de caz, amintim, a fost înregistrat în urma furtunii din august 2019. Un dosar a fost înregistrat de către Judecătoria Constanţa în data de 17 decembrie 2019. Dosarul avea ca obiect o acţiune în răspundere delictuală. Constănţeanca a fost una dintre persoanele peste a cărei maşină a căzut un copac într-o parcare din zona Tomis Nord, dauna vehiculului fiind totală.


Potrivit devizului, contravaloarea reparaţiilor autoturismului se ridică la suma de 59.830,82 de lei, pentru care reclamanta cere daune materiale. De asemenea, reclamanta invocă faptul că a făcut solicitări de despăgubire, însă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa, prin adresă, a respins cererea.

 


Mai mult, reclamanta a precizat că a fost depusă o adresă la Primăria Constanţa, la care municipalitatea a răspuns în data de 11 aprilie 2019 prin care a refuzat toaletarea pomilor de pe strada Adamclisi, unde s-a petrecut evenimentul menţionat, inclusiv cei din zona în care se afla copacul căzut pe maşina victimei. Pe lângă daunele materiale, constănţeanca a mai cerut 10.000 de lei daune morale, dar şi despăgubiri în valoare de 500 lei pe lună, începând cu data de 4 august 2019, pentru incapacitatea de a folosi autoturismul în interes propriu, fiindu-i afectată activitatea de zi cu zi.

 Cum se soluționează un astfel de caz


 
Tot punctual discutăm, Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Municipiul Constanţa a fost obligată, în primă instanţă, de magistraţii Judecătoriei Constanţa să deconteze reparaţiile efectuate la un automobil peste care s-a prăbuşit un copac.

 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa, la începutul lunii octombrie 2017, o societate de asigurări auto (reclamantă) a solicitat obligarea Unităţii Administrativ-Teritoriale (UAT) Municipiul Constanţa - prin Primar (pârâtă) la plata sumei de peste 11.000 de lei, cu titlu de despăgubiri, a dobânzii legale penalizatoare aferente acestei sume, precum şi la plata cheltuielilor de judecată.

 
În motivare, reclamanta a arătat că, la începutul anului 2017, pe raza municipiului Constanţa a avut loc un eveniment constând în avarierea unui auto marca Mercedes, model Smart, prin căderea unui copac plantat pe domeniul public.
 
De menţionat că, la data producerii evenimentului, pentru autoturismul respectiv exista poliţa de asigurare facultativă pentru riscul de avarii tip CASCO. Asigurătorul a acordat asigurarea cuvenită în cuantum total de 11.300 de lei, sumă ce reprezintă contravaloarea întregului prejudiciu înregistrat la auto reparat.

 
Unitatea Administrativ-Teritorială a Municipiului Constanţa a solicitat respingerea cererii ca neîntemeiată, arătând că Asociaţia de Proprietari nu a depus nicio cerere de tăiere/toaletare arbori şi că arborii din faţa blocului menţionat, fiind de talie mică şi cu o stare fitosanitară bună, nu prezintă pericol de prăbuşire.
 
 
„În acest sens, activitatea de tăiere şi toaletare arbori are drept scop tăierea arborilor uscaţi, care prezintă pericol de cădere, precum şi toaletarea arborilor ale căror ramuri au crescut excesiv. Nu există dovezi cu privire la împrejurările producerii accidentului, neputându-se, astfel, stabili culpa pârâtei pentru producerea avariilor la autoturismul asigurat de reclamantă. Incidentul s-a produs din cauze naturale, ca urmare a unor fenomene meteorologice extreme (viscol) ce nu puteau fi anticipate şi care au constituit cauza căderii copacului şi implicit a producerii prejudiciului reclamantei. În acest sens, pârâta a făcut trimitere la dispoziţiile art. 1351 Cod Civil, invocând forţa majoră, ca o cauză exoneratoare de răspundere. În probaţiune, pârâta a solicitat proba cu înscrisuri“, conform motivării.

 
În final, instanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de reclamantă şi a dispus obligarea UAT Municipiul Constanţa a sumei de 11.300 de lei cu titlu de debit principal, reprezentând despăgubiri, a sumei de 498,05 lei, reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată la debitul principal de la data de (…)2017 până la data de (…)2017 şi a dobânzii legale penalizatoare calculate la debitul principal, în continuare, până la plata lui efectivă.
 
 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Vântul a făcut ravagii la Constanța! Mai multe mașini au fost sever avariate (GALERIE FOTO + VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii