Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Val de aer polar în Europa Centrală și de Est. În România, ninsorile au condus la devierea a două aeronave

ro

08 Jan, 2024 18:54 792 Marime text

Sursa foto: Google Maps





 
  • Aerul polar care a afectat ţările nordice în ultimele zile a cuprins luni şi statele din Europa Centrală şi de Est, provocând în special pene de curent şi probleme în transporturi în Polonia, transmite AFP, conform Agerpres.

Institutul de Meteorologie din Polonia, care a raportat deja temperaturi foarte scăzute, de minus 23 de grade Celsius în nord-estul ţării, a emis o avertizare de ger care vizează cea mai mare parte a teritoriului, unde se prognozează că mercurul din termometre va continua să scadă în această săptămână.

În nord-estul ţării, 2.200 de gospodării au rămas luni fără curent electric, iar funcţionarea transportului şcolar a fost suspendată.

„Au fost probleme din cauza frigului", a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei regionale, Krzysztof Guzek, pentru agenţia poloneză de presă PAP.


În Letonia, în nord-est, mercurul din termometre a scăzut luni până la minus 29,5 grade Celsius în Daugavpils, al doilea oraş al ţării.

Spre sud, în Ungaria, serviciul naţional de meteorologie a prognozat temperaturi minime de până la minus 12 grade Celsius la sfârşitul săptămânii, însoţite de vânt intens, de până 90 de kilometri la oră.

Rafale de până la 100 de kilometri la oră au provocat deja pagube în unele zone ale ţării, weekendul trecut, rupând acoperişuri şi copaci şi conducând la pene de curent şi la măsuri de suspendare a circulaţiei.

Zboruri deviate

În Republica Moldova, situată între Ucraina şi România, în jur de 22.000 de gospodării au rămas luni fără curent electric, iar valul de frig a condus la anulări şi întârzieri ale zborurilor pe aeroportul din capitala Chişinău.

Transportul public a fost perturbat în acest oraş, unde şcolile au fost închise până joi.

În România, ninsorile au condus la devierea a două aeronave care trebuiau să aterizeze pe aeroportul din Iaşi, iar unele drumuri naţionale din estul ţării au fost închise, notează AFP.

Serviciul de meteorologie din Germania a prognozat că temperaturile vor scădea pe alocuri până la minus 15 grade Celsius în cursul nopţii, însă a subliniat că această situaţie nu este neobişnuită în luna ianuarie.

„Ceea ce a fost anormal a fost căldura de la începutul lunii ianuarie", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciului german de meteorologie, Andreas Walter, amintind că în timpul acelui episod a fost înregistrată o temperatură de peste 17 grade Celsius la Frankfurt.

„Lunile ianuarie au fost cu siguranţă prea calde între 2018 şi 2023 comparativ cu perioada de referinţă 1961-1990", a precizat meteorologul. 
 

Citește și
Atenționare de călătorie pentru Republica Moldova - Cod portocaliu de intemperii și perturbări în domeniul transporturilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii