Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:44 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR propune o platformă unică pentru prescripţiile medicale

ro

02 Mar, 2024 19:47 558 Marime text



 
  • Uniunea Salvaţi România a anunţat, sâmbătă, că a iniţiat un proiect legislativ prin care se doreşte crearea unei platforme unice pentru prescripţiile medicale, care să includă şi stocurile de medicamente din farmacii, potrivit Agerpres.

„Proiectul USR obligă Ministerul Sănătăţii să creeze o platformă prin care medicii de familie să poată emite reţete electronice şi în care pacienţii pot vedea în timp real stocurile de medicamente din farmacii. Practic, iniţiativa rezolvă ceea ce nu funcţionează în actualul cadru legislativ", se precizează într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de USR.


Proiectul legislativ a fost gândit şi scris de deputatul Alin Apostol, de meserie inginer software, şi deputatul Adrian Wiener, medic, arată sursa citată.

„Este absolut revoltător faptul că în România anului 2024 medicul scrie de mână reţetele pe bucăţi de hârtie. Pacientul ia apoi bucata de hârtie şi, în drum spre farmacie, se chinuie să înţeleagă ce anume are de luat de acolo. Am văzut că în Polonia este foarte uşor să primeşti reţeta de la medicul de familie, fie îţi dă cod QR, fie un PDF, ea ajunge la tine pe telefon foarte repede, e 100% digitală şi ţi-o păstrezi în telefon dacă vrei, nu în sertarul cu hârtii de acasă. Am propus ceva similar şi pentru România", a declarat deputatul USR Alin Apostol, citat în comunicat.


Proiectul prevede emiterea reţetelor electronice prin intermediul unei platforme unice pentru prescripţiile medicale, platformă integrată atât cu Dosarul electronic al pacientului (DES), cât şi cu Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI). Ministerul Sănătăţii trebuie să creeze această platformă, iar medicii au obligaţia să treacă la folosirea ei gradual, în termen de trei luni de la data intrării în funcţiune, se mai arată în comunicat.

Potrivit USR, proiectul mai prevede ca stocurile de medicamente să poată fi consultate în timp real de către pacienţi, tot prin intermediul platformei.

„În România de astăzi, pentru a putea achiziţiona toate medicamentele de pe o reţetă, un pacient trebuie să meargă la două-trei farmacii. El nu are de unde să ştie care este stocul pentru anumite medicamente într-o farmacie. Şi aşa se face că farmacistul ia reţeta şi spune: nu avem decât X şi Y de aici. Şi apoi pacientul trebuie să meargă în altă farmacie, în căutarea medicamentelor care i-au fost prescrise. Acest lucru nu este normal, pacientul ar trebui să poată să găsească rapid pe internet farmacia care îi poate oferi toate medicamentele prescrise de medic', arată deputatul USR Adrian Wiener, citat de asemenea în comunicat.


Deşi în România există legislaţie privitoare la emiterea de reţete electronice încă din 2012, sistemul gândit la vremea aceea este disfuncţional şi nu a putut fi folosit pe scară largă, afirmă reprezentanţii USR.

„Soluţiile informatice folosite atunci sunt complet depăţite în prezent. De aceea, este nevoie de o regândire a soluţiei informatice, dar şi de obligarea Guvernului să se angajeze în aceste reforme, pentru a face experienţa medicală mai uşoară pentru pacienţii din România", mai arată formaţiunea politică. 

Citește și
USR Constanța invită persoanele cu dizabilități din Constanța la un dialog pentru a afla problemele cu care se confruntă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii