Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:38 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR cere demisia directorului SRI, Eduard Hellvig Cătălin Drulă - „Securitatea a fost un creator de mentalităţi"

ro

20 Jun, 2022 17:31 1292 Marime text
Președintele USR, foto: Facebook/ Cătălin Drulă

Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a solicitat, luni, demisia directorului Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, pe motiv că acesta este răspunzător de elaborarea noilor legi ale securităţii naţionale.
 

„Să nu-l uităm pe domnul Hellvig, care a ieşit într-o conferinţă de presă din care, sunt convins, nu a înţeles nimeni nimic.

Ne-a spus că societatea este prea plină de securism, suntem de acord, partidele sunt prea pline de securism, suntem de acord, de aceea nu sunt în stare să facă politici publice coerente, de aceea nu sunt în stare să funcţioneze PNL şi PSD fără comandă.

Dar nu am auzit cine îşi dă demisia pentru odioasele legi ale securismului naţional şi aşteptăm.

Prin urmare, venim noi, opoziţia, cu soluţii în acest caz. Soluţia este demisia lui Eduard Hellvig, care este răspunzător, din tot ce ne spun conducătorii României în momentul de faţă, pentru elaborarea acestor sinistre legi", a afirmat Drulă, la o conferinţă de presă la Parlament.


Potrivit USR, în noile legi ale securităţii naţionale „se legalizează puterile informale pe care SRI în special, dar şi alte servicii de informaţii, le-au dobândit deja, în ultimii ani, prin pârghii de control şi influenţă netransparente".
 

„USR a avertizat de la bun început împotriva strategiei de transformare a statului în Republica Securistă România prin noile legi ale securităţii naţionale şi a prezentat propria viziune privind organizarea şi controlul civil asupra serviciilor secrete.

USR va da mandat reprezentanţilor săi în comisia specială din Parlament, care va dezbate noile legi ale securităţii naţionale, să întărească controlul civil real asupra serviciilor şi să se opună militarizării societăţii", a precizat un comunicat al partidului.


În 17 iunie, directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat că este „total greşită" ideea că, în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi.
 

„Este o idee total greşită că, în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, pentru că acel model (...) ţinea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină şi total opusă unei societăţi care îşi doreşte libertate, prosperitate şi siguranţă", a declarat Hellvig.


În opinia lui Cătălin Drulă, Securitatea a fost „un creator de mentalităţi" şi „un administrator cu rol coercitiv al conştiinţelor".
 

„Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea foarte abil tocmai o reflexie de tip totalitar.

Este acea idee că în spatele a orice se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm.

Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, în realitate este virusul însuşi", a spus directorul SRI.


Eduard Hellvig a adăugat că îşi doreşte ca instituţiile, clasă politică şi societatea civilă să colaboreze pentru ca România "să se vindece de securism" şi să lase în sfârşit în urmă practicile fostei Securităţi.

sursa - Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii