Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:58 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” profesorului emerit Dennis Deletant

ro

09 May, 2024 13:13 670 Marime text

Sursa foto: Universitatea Ovidius Constanța

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), la propunerea Facultății de Istorie și Științe Politice (FISP), decernează, luni, 13 mai 2024, titlul de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. Dennis Deletant, profesor emerit la School of Slavonic and East European Studies, University College of London.

Festivitatea va avea loc începând cu ora 12.00, în Sala Senatului, Campus Corp A (Aleea Universității, nr.1).

Totodată, marți, 14 mai 2024, la ora 12.00, va avea loc în Sala Senatului lansarea volumului „În căutarea României - O aventură personală din '65 până azi”, publicat de Dennis Deletant, la Editura Humanitas.

Cariera academică a profesorului Dennis Deletant, începută în 1969 ca asistent la University College of London, se întinde pe o durată de peste jumătate de veac, pe două continente și în cuprinsul câtorva dintre cele mai prestigioase universități și institute de cercetare din lume: University College of London, Georgetown University (Washington D.C.), Universitatea din Amsterdam, Center for Advanced Holocaust Studies din cadrul U.S. Holocaust Memorial Museum (Washington D.C.), Cold War International History Project, Woodrow Wilson Center, Washington D.C. Universități și institute de cercetare din România au beneficiat, în ultimele trei decenii, de aportul științific și de consultanța profesorului Dennis Deletant. Este autorul a sute de articole, studii științifice și volume dedicate istoriei României. Dintre acestea, le amintim pe cele mai importante: Hitler’s Forgotten Ally: Ion Antonescu and His Regime, Romania 1940–1944, 2006 (trad. rom. Aliatul uitat al lui Hitler: Ion Antonescu și regimul său, Humanitas, 2008) Ceausescu and the Securitate: Coercion and Dissent in Romania, 1965–1989, 1995 (trad.rom. Ceaușescu și Securitatea, Humanitas,1998); România sub regimul comunist, 1997; Communist Terror in Romania: Gheorghiu-Dej and the Police State, 1948–1965, 1999 (trad. rom. Teroarea comunistă în România: Gheorghe Gheorghiu-Dej și statul polițienesc, 1948–1965, 2001), British Clandestine Activities In Romania During The Second World War, 2016 (trad. rom. Activități britanice clandestine în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Humanitas, 2019), Romania 1916-1941: A Political History, Routledge, 2022; În căutarea României. O aventură personală din ’65 până azi, Humanitas, 2022.
 
Profesorul Dennis Deletant a fost și este parte a celor mai importante instanțe științifice, profesionale și morale din lume, între care Centrul pentru Studii Avansate în problema Holocaustului, de la Muzeul Memorial al Holocaustului (Washington, D.C.) sau Woodrow Wilson Center (Washington, D.C.). În momentul de față, este membru al structurilor decizionale ale Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în România „Elie Wiesel” și al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Dennis Deletant a fost unul dintre fondatorii Memorialului Victimelor Comunismului de la Sighet și rector al Școlii de Vară de acolo. A militat pentru redobândirea memoriei fostei închisori politice de la Râmnicu Sărat și, în acest sens, pentru transformarea ei într-un muzeu memorial.
La 1 ianuarie 1995, Regina Elisabeta a II-a i-a acordat profesorului Dennis Deletant Ordinul Imperiului Britanic, în rang de Ofițer, pentru serviciile aduse Marii Britanii în plan științific, cultural și civic. La 1 decembrie 2000, președintele României, Emil Constantinescu, l-a decorat cu Ordinul „Pentru Merit”, în rang de Comandor iar la 26 octombrie 2016 președintele Klaus Iohannis i-a înmânat cea mai înaltă distincție a țării, ordinul „Steaua României”, iar din 2022, profesorul Deletant a dobândit și cetățenia română.
Totodată, patru dintre cele mai renumite universități din România - „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, „Lucian Blaga” din Sibiu, „Al. I. Cuza” din Iași și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș - l-au admis în rândul corpului academic, decernându-i distincția „Doctor Honoris Causa”.


Profesorul Dennis Deletant este membru decident al unora dintre cele mai importante publicații de specialitate din România și din afara ei. Între ele, „Donau. Journal of South East Europe”, de la Groningen (Olanda), „Archiva Moldaviae” (Iași), „Brukentalia” (Sibiu), „Il Mar Nero” (Roma). În altele, din România și Republica Moldova, face parte din comitetul științific de avizare și legitimare profesională, cum este și cazul revistei „Historical Yearbook”, care apare și sub egida Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius din Constanța“, se mai arată în comunicatul transmis de Universitatea Ovidius din Constanța

 
 
Citește și
 
Universitatea Ovidius din Constanța investește în servicii de mentenanță și asistență tehnică aplicație EMSYS (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii