Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un omagiu, doar prin vorbe Strada Alexandru Pesamosca din Constanţa există doar pe Google Maps. În realitate, vechea denumire a rămas pe plăcuţe (galerie foto)

ro

11 Feb, 2020 00:00 4036 Marime text

„Îngerul copiilor” s-a stins la data de 1 septembrie 2011. Doctorul constănţean Alexandru Pesamosca era iubit de toţi cu care intra în contact. În semn de omagiu, din 2016, o stradă din cartierul Tomis Nord îi poartă numele. În iulie 2016, Consiliul Local Municipal a aprobat schimbarea denumirii străzii Neatârnării din Constanţa în strada Dr. Alexandru Pesamosca, însă doar în acte.
Patru ani mai târziu, plăcuţele de pe fosta strada Neatârnării au rămas aceleaşi. Nu există nicăieri noua denumire, după cum se poate vedea din galeria foto anexată materialului. Imaginile prezintă plăcuţe vechi, dar şi noi, cu vechiul nume al străzii.


Strada Dr. Alexandru Pesamosca ar trebui să se afle în apropiere de sensul giratoriu din Tomis III, din apropierea supermarketului Lidl. Mai precis, de la sensul giratoriu, urcând pe strada Adamclisi, a doua stradă la dreapta este strada omagială. Este vorba de strada care se înfundă la Şcoala nr. 7 „Remus Opreanu”.


„Tata Pesi” rămâne în amintirea constănţenilor ca un medic dedicat, iubit şi devotat muncii. Celebrul medic Alexandru Pesamosca s-a născut pe 14 martie 1930, la Constanţa, unde a urmat şcoala primară şi Liceul „Mircea cel Bătrân“. A absolvit Facultatea de Medicină Generală din Bucureşti în 1954, după care a fost repartizat într-un sătuc de lângă Feteşti, unde a lucrat până în 1957. Ulterior, a operat şi în China, Franţa, Italia, Republica Moldova. A impresionat de nenumărate ori în sala de operaţii, prin faptul că lua decizii covârşitoare cu o claritate stupefiantă.


În vara anului 2011, a fost internat la Spitalul Floreasca din cauza unor afecţiuni cardiace şi renale. A murit în dimineaţa zilei de 1 septembrie 2011, la vârsta de 81 de ani.
Consiliul Local al municipiului Constanţa, în data de 29 iulie 2016, a aprobat, în onoarea sa, schimbarea denumirii străzii „Neatârnării”, situată în zona Tomis Nord, în strada „Dr. Alexandru Pesamosca”.


Citeşte şi:

In memoriam. 5 ani de când a murit doctorul Pesamosca. Supranumit îngerul copiilor. O stradă din Constanţa îi poartă numele
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii