Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Alexandru Pesamosca, „îngerul copiilor“, chirurgul pediatru care a condus peste 45 000 de operații

ro

01 Sep, 2021 00:00 3929 Marime text
  • Reputatul doctor a condus peste 45 000 de operații. 

Acum zece ani se stingea fulgerător renumitul doctor Alexandru Pesamosca, supranumit „îngerul copiilor“. Considerant titanul chirurgiei pedriatice, timp de jumătate de secol a condus peste 45 000 de mii de operații, salvând zeci de mii de copii, chiar și pe cei considerați de alți doctori inoperabili sau fără nicio șansă de supraviețuire.
 
Acesta s-a născut pe 14 martie 1930 în Constanța, într-o familie cu origini italiene (bunicul său, meşteşugar dintr-o zonă săracă a Italiei, venise în România în speranţa unei vieţi mai bune). A urmat Școala Italiană din Constanța, continuând cursurile la Liceul „Mircea cel Bătrân“.
 
Interesant este că visul micului Alexandru era să devină ofițer de marină, asemenea tatălui său, dar iată că drumul său avea să ia cu totul altă întorsătură.  
 
Deși admiterea la Facultatea de Medicină Generală din București era foarte dificilă, puțini reușind să obțină notă de trecere, acesta a intrat printre primii. A absolvit facultatea în 1954, urmând să fie ucenicul doctorului Dumitru Vereanu. Din 1957 începe să profeseze, drept chirurg pediatru, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“. Din 1984 este transferat la Spitalul „Budimex“ (actualul Spital „Marie Curie“ din București). Dobândește un prestigiu internațional prin operațiile făcute în China, Franţa, Italia, Republica Moldova etc.
 
Despre viața personală a reputatului doctor se poate spune că a avut doi fii legitimi, două fete și doi nepoți. Din 1999 rămâne văduv și începe să locuiască într-o cămăruță din spitalul „Marie Curie“ din București.
 
 „Astea împliniri, domnule. Nu vile, mașini sau mai știu eu ce rahaturi. Să repari un copil-păianjen, care merge în patru labe, să-i înnădești și să-i cârpești tendoanele și ligamentele și să-l faci biped și sănătos tun, să alerge la tine și să te strângă în brațe, asta înseamnă fericire!“, spunea reputatul chirurg într-un interviu.
 
Alexandru Pesamosca este ctitorul  Bisericii „Cuviosul Stelian și Sfântul Nicolae-Brâncoveanu“ din curtea Spitalului „Marie Curie“. Medicul a fost îngropat acolo, cu acordul patriarhului României.
 
Acesta a decedat la 81 de ani pe 1 septembrie 2011 la Spitalul Floreasca din București după ce a fost internat din cauza unor afecțiuni cardiace și renale.
 
Activitatea lui, cu adevărat prodigioasă, a însumat mai bine de 45 000 de operații (după propriile declarații). Cuvintele nu pot fi îndestulătoare în ceea ce îl privește pe Alexandru Pesamosca, cel care veghează și acum drept „îngerul copiilor“.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța (fotografiile ilustrează casa în care s-a născut și a copilărit Alexandru Pesamosca)
 
Citește și:

Ce spun vecinii despre copilăria medicului Alexandru Pesamosca (galerie foto)

88 de ani de la nașterea celui supranumit „îngerul copiilor“ - Alexandru Pesamosca


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii