Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:29 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uluitoarele explicaţii ale vicelui Darie privind plimbarea cu elicopterul medicalizat

ro

31 Jan, 2014 00:00 3389 Marime text
Marţi, 28 ianuarie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Cristian Darie, s-a aflat la bordul unui elicopter medicalizat, nu pentru a interveni în caz de urgenţă, ci pentru a monitoriza situaţia din judeţ cu drumurile, dar şi cu perdelele forestiere, în cazul cărora DNA a început urmărirea penală pe numele preşedintelui CJC Nicuşor Constantinescu. Ce caută un elicopter medicalizat în astfel de misiuni? De ce vicele CJC nu a apelat la un alt aparat de zbor, ci tocmai la unul medicalizat şi aflat la dispoziţia ISU? Iată explicaţiile uluitoare ale vicepreşedintelui CJC, oferite, ieri, după şedinţa de Consiliu Judeţean: „Noi aparatul acesta l-am pus dispoziţia sistemului 112. Acest aparat nu are în momentul de faţă personal medical, aşa cum trebuie să aibă orice aparat care zboară. Aparatele care sunt incluse în sistemul acesta 112 au, 24 din 24, personal medical, în ture. Lucrează în ture ca la fabrică. Da? Aparatul nostru nu a avut până acum aprobare de la Ministerul de Interne a unui aparat de localizare, şi pentru acel aparat se dă o aprobare specială de către Ministerul de Interne. Această aprobare a venit de-abia alaltăieri, dacă nu mă înşel, ca să montăm acel aparat. După ce se montează acest aparat, tot printr-o aprobare a Ministerului Sănătăţii se va găsi personal medical 24 din 24, plătit ori de Consiliu (n.r. Consiliul Judeţean) ori de Ministerul Sănătăţii ori de cine va fi plătit. Aparatul este dotat el cu aparatură medicală, dar aparatul nu are şi nu-şi poate permite nimeni în momentul de faţă, nici ministerul, nici vreun spital ceva să vină să aducă medici de la spitalul judeţean, care să zboare cu el şi să facă vreo intervenţie medicală cu acest aparat!”. Ca atare, niciun spital nu-şi permite să zboară cu el încă. Urmarea? Deşi este un aparat de zbor cu însemne medicale şi destinat situaţiilor de urgenţă, îşi permite, până la noi aprobări, să se plimbe cu el prin judeţ vicele CJC.
 
Achiziţie cu dotări de milioane, dar lipsesc medicii
 
Suntem curioşi ce ar avea de spus Uniunea Europeană cu privire la modul în care CJC a gestionat proiectul „Equipment to Save Our Lives” din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România - Bulgaria 2007-2013, în vederea intervenţiei în situaţii deosebite pentru salvarea de vieţi omeneşti în zona de interes a proiectului, respectiv judeţul Constanţa şi districtul Dobrich, Bulgaria? Dar partenerii bulgari? Oare ei ştiu că elicopterul menit să intervină în situaţii de urgenţă în judeţul Constanţa şi-n localităţile limitrofe bulgăreşti efectuează la această dată, până la primirea avizelor necesare, zboruri de monitorizare prin judeţul Constanţa?! Oare cât va mai trece până ce elicopterul medicalizat va putea fi folosit de medici? Nu de alta, dar elicopterul multifuncţional din gama 2.700 - 3.175 kg, medicalizat a fost achiziţionat, încă din toamna anului 2012, iar în vara anului trecut, Consiliul Judeţean Constanţa a anunţat şi câştigătorul licitaţiei pentru atribuirea contractului „Servicii de operare şi întreţinere Elicopter medicalizat EC 135 T2e/P2e”. Este vorba de SC REGIONAL AIR SERVICES SRL, cu domiciliul fiscal în Tuzla. Contractul semnat de REGIONAL AIR SERVICES constă în prestarea serviciile de operare şi întreţinere a elicopterului medicalizat tip EC 135 T2e/P2e pentru efectuarea acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în vederea intervenţiei în situaţii deosebite pentru salvarea de vieţi omeneşti în zona de interes a proiectului, respectiv judeţul Constanţa şi districtul Dobrich, Bulgaria. Iar valoarea totală a contractului atribuit este de 793.000 euro. Potrivit proiectului, aparatul de zbor are menirea de a fi implicat în operaţiunile de căutare-salvare, cele de asistenţă medicală de urgenţă, de salvare a persoanelor în locuri greu accesibile altor mijloace şi în cooperarea cu structurile de protecţie civilă în cazul unor dezastre (inundaţii, cutremure, alunecări de teren, explozii).
 
„A trebuit să zbor, a trebuit să văd câteva puncte!”


Cu privire la reacţia din mass-media care nu a privit cu ochi buni plimbarea sa prin judeţ, vicele CJC a răspuns: „Eu nu pot să cred că oamenii sunt proşti. Eu cred că sunt doar răuvoitori, şi, evident, da acolo, sunt oameni inteligenţi, dar răuvoitori şi nu înţeleg de ce. Să nu credeţi că îmi face plăcere să zbor! Dar am fugit de la o şedinţă de la Consiliul Judeţean, am făcut un zbor de o oră şi 10 minute şi am fugit înapoi la Consiliul Judeţean, ca să ne înţelegem! Iar adrenalină am avut parte în viaţa mea de foarte multă şi nu aveam nevoie de acest zbor. Dar a trebuit să zbor, a trebuit să văd câteva puncte, care în general devin periculoase în perioadele de furtună. Am văzut acele puncte, am văzut ce s-a lucrat şi am dat nişte indicaţii - ce trebuia să lucreze, să coordoneze Regia de Drumuri Judeţene de peste 6 ani de zile”. Cu privire la zborul său vicele CJC a mai spus următoarele: „Am fost întrebat la o televiziune dacă am mai luat vreodată decizii. Am luat multe decizii de genul acesta la viaţa mea şi ştiu ce trebuie să fac în asemenea condiţii. Am luat decizia de asemenea de a realoca utilajele”.

Cu privire la perdele forestiere, vicele CJC a spus că „este evident că atunci când am zburat, perdelele pe care noi le-am înfiinţat, până în momentul de faţă peste 35 de kilometri, am trecut şi pe lângă ele, şi atunci ar fi fost culmea să nu le constat şi să nu constat că zăpada pusă în etapa anterioară, când a fost furtună, era evident se vedea clar că a fost oprită în mod eficient de acele perdele. Ţipăm de patru ani de zile, de când am început acest program, ţipăm la toate guvernele şi-i rugăm ca să prindă acest program nu numai la nivel judeţean, cum avem noi, să prindă şi să-l extindem şi la drumurile naţionale şi la autostrăzi şi la drumurile comunale”. Aducându-i-se la cunoştinţă că tocmai din cauza acestor perdele, DNA a început urmărirea penală a preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, Cristian Darie a afirmat că „nu cred că are vreo legătură” acest program privind perdelele forestiere cu DNA. „Eu sper să nu aibă nicio legătură! Să nu vrea cineva să facem împăduriri, perdele forestiere! Mi se pare că trăim într-o ţară a nebunilor. Da? Şi trebuie să plecăm cu toţii de aici”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii