Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uimitor! Urme de dinozauri vechi de 113 milioane de ani descoperite în Texas

ro

31 Aug, 2023 12:36 938 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă: Pixabay
  • Deşi parcul este cunoscut pentru urmele de dinozauri, cele identificate recent au fost acoperite cu apă şi sedimente din râul Paluxy şi nu au fost vizibile până acum.

O secetă intensă a condus din nou la descoperirea unor urme de dinozauri într-o albie uscată a unui râu din statul american Texas, relatează Agerpres.

Mai multe urme, aparţinând a două specii diferite de dinozauri - care au trăit cu 113 milioane de ani în urmă - au fost descoperite recent în Parcul Naţional Dinosaur Valley din Glen Rose, la aproximativ 128 de kilometri sud-vest de Dallas.

Deşi parcul este cunoscut pentru urmele de dinozauri, cele identificate recent au fost acoperite cu apă şi sedimente din râul Paluxy şi nu au fost vizibile până acum.

Cercetătorii voluntari au identificat până în prezent circa 75 de noi urme de dinozaur în albia uscată a râului, a declarat responsabilul parcului, Jeff Davis. „A fost încă un an foarte călduros, foarte arid, aşa că cercetătorii noştri încearcă să profite de secetă", a povestit el. „Nu este un lucru normal pentru noi. În mod obişnuit, toate acestea ar fi sub apă", a adăugat Davis.

Acesta este al doilea an consecutiv în care seceta a scos la suprafaţă noi urme de dinozaur în acest parc naţional. Comitatul Somervell, unde este situat parcul, se confruntă cu o secetă gravă, potrivit serviciului de monitorizare US Drought Monitor. Anul trecut, comitatul a cunoscut o secetă excepţională, în categoria cea mai severă.

Urmele de dinozaur nu sunt singurele descoperiri realizate ca urmare a secetei din această vară. Luna aceasta, o persoană aflată pe un skijet a dat peste unele epave din Primul Război Mondial, aflate pe fundul râului Neches din regiunea East Texas.

Înregistrări video postate de parcul naţional pe reţelele sociale prezintă voluntari care îndepărtează nămolul uscat şi murdăria scoţând la iveală urmele de dinozaur.

Urmele cu trei degete au aparţinut probabil unui dinozaur Acrocanthosaurus, care semăna cu Tyrannosaurus rex. Prădătorul avea 4,5 metri înălţime şi cântărea circa 6.350 de kilograme.

Alte urme au aparţinut probabil unui Sauroposeidon cu gât lung, considerat „dinozaurul oficial" din Texas.

Descoperirea urmelor îi ajută pe cercetători să afle mai multe despre viaţa de zi cu zi a dinozaurilor, cum ar fi modul în care se deplasau şi interacţionau. Spre exemplu, urmele au dezvăluit detalii despre postura dinozaurilor, viteza cu care mergeau şi dacă trăiau în turmă.

Potrivit lui Davis, urmele vor fi reîngropate şi umplute cu sedimente după ploi, ceea ce va preveni erodarea lor.

Înainte ca aceasta să se întâmple, cercetătorii vor cartografia urmele, le vor fotografia, le vor măsura şi vor realiza modele după ele.

„Ele nu vor fi aici pentru totdeauna“, a precizat Davis.

„Facem tot ceea ce putem pentru a păstra aceste fragmente de istorie“, a adăugat el. 

Citește și:

A fost descoperită o pădure fosilizată din urmă cu 290 de milioane de ani. Unde se află
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii