Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Câinii fără stăpân, în atenția Poliției!

ro

07 Sep, 2023 13:49 830 Marime text
La data de 06 septembrie 2023, lucratorii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul I.P.J. Tulcea în colaborare cu o asociație de profil în domeniul protecției animalelor au desfășurat o activitate de informare și conștientizare a cetățenilor comunei Nalbant, județ Tulcea, în ceea ce privește respectarea dispozițiilor legale privind deținerea animalelor de companie, pentru prevenirea abandonului și înmulțirea necontrolată a câinilor fără stăpân.

Activitatea a avut strict un caracter preventiv constând în discuții directe cu cetățenii și distribuirea de pliante cu privire la principalele obligații ce le revin în calitate de deținători de animale de companie, informează IPJ Tulcea. 

Înmulțirea câinilor fără stăpân are la bază lipsa de asumare a responsabilității de a îngriji un animal de companie și de a-i oferi adăpost, hrană, apă, posibilitate de mișcare suficientă și asistență medicală așa cum prevede legea, provocând și mai multe suferințe generațiilor viitoare de animale abandonate.

Potrivit OUG 155/2001, proprietarii sau deţinătorii de câini, persoane fizice sau persoane juridice, au obligația identificării acestora prin microcipare precum și sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune și metișii acestora și se sancționează cu amendă de la 5.000- 10.000 lei, mai punctează sursa citată. 

Conform Legii 205/2004, abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 -12.000 lei, prin abandon înțelegându-se lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical.

Polițiștii atrag atenția cu privire la faptul că , abandonarea ori lăsarea fără supraveghere a câinilor pe domeniul public, poate constitui un pericol la adresa cetățenilor precum și un vector al înmulțirii necontrolate pe fondul nesterilizării, situații ce vor fi sancționate potrivit prevederilor legale și îndrumă cetățenii în a accesa campaniile gratuite de sterlizare a animalelor organizate de către autoritățile locale ori de ONG-uri sau Asociații de profil.


Citește și:

Alertă în județul Alba! Un câine a căzut într-o fântână (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii