Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:34 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tudorel Toader, întrevedere cu ministrul justiției din Serbia. Cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, printre subiecte

ro

26 Mar, 2018 22:47 530 Marime text
În data de 26 martie 2018 a avut loc, la sediul Ministerului Justiției din Serbia, întrevederea ministrului justiției, Tudorel Toader, cu ministrul justiției din Serbia, Nela Kuburovic . Din delegația română au făcut parte Marieta Safta, secretar de stat, Oana Cristina Popa, Ambasador al României în Serbia și Mihaela Osorio, adjunct șef misiune.

În cadrul întrevederii s-au purtat discuții privitoare la intensificarea cooperării dintre cele două ministere de justiție și continuarea parcursului european al Serbiei, se arată în comunicatul oficial.

Nela Kuburovic și Tudorel Toader au subliniat faptul că între Serbia și România există relații bune, de prietenie, precum și o strânsă cooperare între cele două ministere de justiție, la nivelul schimbului de experiență în domeniul procesului de integrare europeană.

Ministrul Justiției din România a precizat faptul că România sprijină cu fermitate parcursul european al Serbiei, iar Ministerul Justiției, în special în cadrul capitolelor de negociere 23 și 24.

Cei doi miniștrii au menționat, de asemenea, necesitatea intensificării acestei cooperări, având în vedere faptul că Protocolul care definește relațiile dintre cele două state în domeniul justiției a fost semnat în 2007. De asemenea, cei doi miniștrii au convenit negocierea și încheierea unui nou protocol care să dezvolte evoluțiile realizate până în prezent.

Toader a subliniat faptul că sistemul judiciar din România este, de asemenea, o temă actuală care trezește atât interesul specialiștilor, cât și al opiniei publice.

Ministrul Nela Kuburovic a precizat că în Serbia o temă de actualitate este reprezentată de interesul în procesul de redactare a amendamentelor constituționale în domeniul justiției, acesta aflându-se în derulare. De asemenea, doamna Nela Kuburovic a adăugat că se lucrează și la armonizarea Proiectului de text al amendamentelor la Constituția Serbiei cu propunerile și sugestiile din cadrul dezbaterii publice care s-a finalizat la data de 8 martie a.c., iar ulterior, după armonizare, proiectul va fi înaintat Comisiei de la Veneția pentru avizare. Ministrul justiției din Serbia a menționat că Ministerul Justiției nu va intra în procedura de adoptare, fără avizul pozitiv al acestei instituții.

Miniștrii au purtat, de asemenea, discuții despre cererea României de extrădare a lui Sebastian Ghiță. Ministrul Kuburovic a subliniat că procedura privind stabilirea îndeplinirii condițiilor de extrădare este încă în curs la Înalta Curte și că, ulterior hotărârii instanței, ministrul justiției va adopta o decizie cât mai curând posibil.

Miniștrii au ajuns la concluzia că România și Serbia au obiective comune, care reprezintă mai presus de toate o viață mai bună pentru cetățeni, standarde  mai bune, precum și promovarea drepturilor omului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii