Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transparență decizională Ministerul Transporturilor a publicat proiectul privind normele prin care se aplică tarifele de trecere CNAIR

ro

17 Jan, 2022 00:00 1142 Marime text
  •  Este vorba de proiectul de Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere
 
Ministerul Transporturilor a publicat în transparență decizională proiectul de Ordin al ministrului transporturilor și infrastructurii pentru modificarea şi completarea anexei la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere.
 
Având în vedere faptul că, în ultima perioada s-au primit la nivelul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. o serie de solicitări privind încheierea de convenții pentru încasarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România și a tarifului de trecere din partea unor persoane juridice care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 3 (alin. 2) sau la art. 3 alin. (4) din Normele metodologice pentru aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere, aprobate prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1463/2018, cu modificările și completările ulterioare, solicitările fiind în special din partea unor persoane juridice care doresc să încaseze tariful de utilizare și tarifului de trecere doar prin intermediul unor portaluri web sau al unor aplicaţii dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, pentru a arăta o deschidere cât mai largă a C.N.A.I.R. - S.A. pentru încheierea unor astfel de convenții, se propune modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. a tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1463/2018, cu modificările și completările ulterioare, astfel:
Introducerea unei prevederi prin care distribuitorii vor avea posibilitatea încasării tarifului de utilizare și/sau a tarifului de trecere prin aplicații proprii, pe care le vor dezvolta în baza documentației tehnice pusă la dispoziție de către C.N.A.I.R. – S.A. în urma incheierii unui acord de confidențialitate, anexa la convenția ce va fi încheiată, motivat de faptul că persoanele juridice care doresc să devină distribuitori trebuie să cunoască faptul că C.N.A.I.R. – S.A. nu va pune la dispoziția acestora o aplicație “la cheie” prin care să poată emite roviniete/peaje, ci o documentație tehnică pe baza căreia vor trebui să-și interconecteze propriile aplicații cu SIEGMCR.
 
Eliminarea condiției de incheiere a unei convenții numai la solicitarea C.N.A.I.R. – S.A., pentru a lăsa posibilitatea tuturor persoanelor juridice interesate să solicite încheierea unei convenții pentru a deveni distribuitori, dar cu respectarea celorlalte condiții prevăzute de legislația în vigoare.
 
Introducerea unui prag al garanției care va fi constituită, pentru primul an de valabilitate a convenției, la o valoare de 50.000 lei pentru convențiile încheiate în vederea încasării tarifului de utilizare și la o valoare de 20.000 lei pentru convențiile încheiate în vederea încasării tarifului de trecere, motivat de faptul că, pentru un distribuitor nou, neexistând în prealabil o relație contractuală pentru a se cunoaște solvabilitatea acestuia și un istoric al vânzărilor, trebuie impuse măsuri pentru asigurarea încasării, de către C.N.A.I.R. – S.A., a sumelor colectate de către acesta de la utilizatori.
 
 
 
Modificarea prevederilor privind excepția de la regula generală de a avea în structură puncte de lucru pe teritoriul României, declarate potrivit prevederilor legale în vigoare, amplasate în minimum 10 judeţe, sau dreptul de a utiliza terminale amplasate în minimum 10 judeţe, astfel încat să se poată încheia convenție cu un operator economic care solicită emiterea rovinietelor/peajelor exclusiv prin intermediul unor portaluri web sau al unor aplicaţii dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile.
 
Introducerea unei prevederi ca, în condițiile în care distribuitorii nu au finalizat, în primele 11 luni de valabilitate a convenției/actului adițional de prelungire a convenției, în medie, minim 50 tranzacții /zi pentru încasarea tarifului de utilizare sau minim 15 tranzacții /zi pentru încasarea tarifului de trecere, convențiile sa nu mai fie prelungite, pentru a nu se genera cheltuieli administrative nejustificate din partea C.N.A.I.R. – S.A. în condițiile în care, sub pragurile stabilite, se poate considera faptul ca activitatea de încasare a tarifelor de catre distribuitori nu aduce benefecii suplimentare C.N.A.I.R. – S.A. Astfel, existând această deschidere a C.N.A.I.R. – S.A., prin care fiecare operator economic poate deveni distribuitor în condiții mult mai relaxate decât cele existente, responsabilitatea acestuia devine aceea de a se mentine în piață, prin atragerea utilizatorilor rețelei de drumuri naționale, în vederea atingerii pragurilor minime impuse.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:


Clădirea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Constanța va intra în reparație

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii