Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:10 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Totul despre tehnologia 5G. Precizări din raportul Centrului Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar

ro

25 May, 2020 00:00 1389 Marime text
  • Tehnologia 5G este mărul discordiei în multe teorii ale conspirației apărute în ultima vreme
  • Rapoartele arată un risc minim de îmbolnăvire a populației
  • Unele studii au evidențiat o radiere mai mică decât la tehnologia 4G
Internetul s-a umplut în ultima perioadă de teorii ale conspirației, însă antenele 5G au fost în centrul atenției. Totuși, este bine de știut că tehnologia 5G este reglementată și explicată în România încă din vara anului trecut, multe dispozitive fiind deja fabricate să fie compatibile cu noua infrastructură. Dar ce este acest 5G de care mulți se sperie, iar alții nu au idee?
Potrivit Centrului Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar, subordonat Institutului Național de Sănătate Publică, în România, expunerea populației la câmpuri electromagnetice este reglementată prin Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1193 din 29.09.2006, "Normele privind limitarea expunerii populației generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz". Aceste norme au fost publicate în Monitorul Oficial al României nr. 895 din 03.11.2006 și transpun integral prevederile Recomandării 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene.
Aceste norme asigura protecția populației generale față de expunerea la câmpuri electromagnetice prin utilizarea unor limite de expunere de aproximativ 50 ori mai mici decât valorile de prag pentru apariția efectelor dovedite ale acestor câmpuri. Sursele de câmpuri electromagnetice din viața de zi cu zi sunt variate și au caracteristici diferite (frecvențe, putere etc): antene radio-tv, antene de telefonie mobilă, internet, aparatură electrocasnică etc. Fiecare din aceste surse contribuie la nivelul electromagnetic de expunere al unei persoane.
 

Studii

Numeroase studii care au centralizat seturi mari de date de la operatorii de rețele de telefonie mobilă au subliniat că în rețelele 2G, 3G și 4G puterile de emisie ating foarte rar valorile teoretice maxime. De exemplu, rezultatele prezentate de Colombi (D. Colombi et al., „Downlink power distributions for 2G and 3G mobile communication networks”, Radiat. Protection Dosimetry, vol. 157, no. 4, pp. 477 487, Dec. 2013) arată că în perioada de trafic de vârf, 90% din valorile puterii de emisie pentru stații 2G cu două sau mai multe antene erau mai mici de 65% din valoarea teoretică maximă, iar pentru stațiile de bază cu tehnologie 3G, 90% din valorile puterii de emisie erau sub 43% din valoarea maximă posibilă.
 

Paradox. 5G emite mai puține radiații decât 4G

Se așteaptă ca rețelele 5G să aibă niveluri similare sau mai scăzute de emisie decât rețelele 4G. În combinație cu 4G, este posibilă o creștere cumulată modestă în zonele dense, cu mult sub limitele recomandate în UE și implicit sub limitele din România.
SCENIHR a actualizat în 2015 raportul privind "Efectele câmpurilor electromagnetice asupra sănătății umane", pe baza informațiilor disponibile în literatura de specialitate.
Concluziile raportului cu privire la efectele câmpurilor de radiofrecvență sunt următoarele:
  • În general, studiile epidemiologice privind expunerea la câmpuri electromagnetice de radiofrecvență nu indică un risc crescut de tumori cerebrale și nu indică un risc crescut pentru alte tipuri de cancer ale capului și ale regiunii gâtului, sau alte boli maligne, inclusiv cancer la copii
  • Tot din studiile epidemiologice rezultă că este improbabil ca expunerea la câmpurile de radiofrecvență provenite de la stațiile de bază și de la emițătorii radio și de televiziune să ducă la o incidență crescută a cancerului la oameni
  • Nu s-a putut stabili o legătură cauzală între simptomele subiective reclamate de diferite persoane (dureri de cap, oboseală, amețeală, dificultăți de concentrare) și expunerea la câmpuri de radiofrecvență
  • Nu s-au găsit efecte asupra reproducerii sau dezvoltării umane sau animale
  • În prezent nu sunt dovezi care să arate influența expunerii acute sau pe termen lung, la niveluri relevante pentru telefonia mobilă, asupra funcțiilor cognitive
  • Există studii din care reiese influența expunerii la câmpuri electromagnetice asupra electroencefalogramei (EEG) și asupra somnului, dar nu se cunoaște relevanța acestor modificări asupra stării de sănătate și nici mecanismul de acțiune. Se recomandă continuarea cercetărilor.
La întrebarea adresată în martie 2019, daca se preconizează efectuarea unui studiu referitor la impactul biologic și asupra sănătății al tehnologiei 5G, Comisia Europenă a răspuns că tehnologia 5G este concepută astfel încât standardele și reglemantările internaționale să fie respectate. Mai mult de atât, rețelele 5G sunt concepute să funcționeze la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate specificate în Recomandarea 519/1999 a Consiliului Uniunii Europene astfel că nu este necesară evaluarea impactului biologic.



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii